Ukrán Fesztivál utózönge

jún 27

 

A világ legnagyszerűbb transzcendentális show-műsora ért véget, mely minden évben egyre jobb és hatalmasabb. A mayapuri fesztiválhoz képest több mint kétszer annyi bhakta vett rajta részt, egy átlagos város népességének négyszerese, így az ukrán ISKCON fesztivál túlszárnyal minden földi ISKCON-rendezvényt. A fesztivál szervezés tekintetében is brillíroz.

 

A résztvevők nagy része Ukrajnából jött, a sort a szomszédos orosz gyülekezet folytatja, a fejlett országokból származó, vagyis angol, kanadai és ausztrál stb. parányi csapattal megspékelve.

 

A fesztivál során Rádhanátha Szvámi megjegyezte, hogy az ukrán bhakták „semmit sem vesznek készpénznek.” Egy mellettünk elhaladó idősebb bhakta mosolya is örökké a szívünkben él, és sosem felejtjük el. Ahogy azt tavaly is említettem, a fejlett országokban élő bhakták közötti kapcsolat elég bizalmassá és megkopottá válhat, ami a gurukat és tanítványaikat illeti. Jellemezheti őket egyfajta olyan hozzáállás, hogy „Úgy is mindig itt van, nem nagy ügy.”

 

Elmondtam Niranjana Szváminak, Ukrajna GBC-jének és lelki alappillérének a megvalósításomat: „Én csak a saját megtisztulásom érdekében vagyok itt.” Remélhetőleg az ukrán bhakták meghökkentő őszintesége és nyíltszívűsége át fog ragadni rám is. Ártatlanságuk és szándékaik tisztasága vonzza Krisna áldását. Talán Krisna kegyének egy része rám is hull majd.

 

Ahogy Krisna mondja a Gítában (5.11):

„A yogik lemondanak minden ragaszkodásról, és testükkel, elméjükkel, értelmükkel, sőt érzékeikkel is egyedül a tisztulás érdekében cselekszenek.”

 

Ukrajnai utam során az orosz határhoz közel eső Lugansk-ba érve ezen a Gíta-versen meditálok, és remélem, hogy ez lesz a pártfogóm és útmutatóm.

 

2013. szeptember 28., 9:15

Írj kommentet