Szeretem az elmémet. És te szereted a tiédet?

jún 27

Igen, az élet olyan nyugodt, amikor bízunk az elménkben, relaxálunk és sütkérezünk benne. Engedjük szabadjára a gyeplőt, igazából dobjuk is el. Végül is ez a mi saját elménk, oly közeli és kedves társ, imádandó és elragadó. Legalábbis az elmém szerint.

 

A Bhágavatam tanításai szerint az anyagi létezés egy színdarab, mely az elmén keresztül zajlik. Az elme felszínes dolgokat kohol, úgymint boldogság és szenvedés, és elmélyülünk az egyik, majd a másik életben, az egyik testről a másikba ugrálva.

 

Krisna azt mondja a Gítávan, hogy az elménél az intelligencia magasabb rendű, és még annál is magasabb rendű a lélek. A bhkati-yoga azt jelenti, hogy arra használjuk az elmét, hogy Krisnára és az Ő szolgálatára gondoljunk (egy és ugyanaz), és közvetlen felettese, azaz az intelligencia irányítása alatt tartsuk az elmét. Ekkor a saját önvalónk, vagyik a lélek fokozatosan feltárul, és amint fejlettebbek leszünk, a Felsőlélek elkezd minket személyesen is oktatni.

 

Sukadeva Goszvámi látja el a bhakti gyakorlóit létfontosságú tanáccsal Krisnához vezető utukon:

„Ahogyan azonban a ravasz vadász nem bízik a rabul ejtett állatokban, mert azok elfuthatnak, úgy a lelki élet fejlett síkján álló emberek sem bíznak az elmében, sőt mindig éberen figyelik annak működését.

Minden tanult tudósnak ez a véleménye: Az elme természete nagyon nyughatatlan, ezért senki se barátkozzon vele! Ha bízunk benne, bármikor becsaphat minket.  (Srímad-Bhágavatam 5.6.2-3)

 

Ellenkezzünk.

Ez a figyelmeztetés nem csak az új bhaktáknak, az új hívőknek szól? Már itt vagyok egy ideje, itt az ideje, hogy hagyjam megtörténni a dolgokat.

 

Hadd lazítsak végre, minden lelki gyakorlatot a magamévá tettem, ezért most már nem kell az a sok szabály. Elég, ha csak jámboran élek, ahogy azt a legtöbben teszik, miközbn természetesen hisznek Istenben, azaz Krisnában.

Ostoba bhakta, hallgass Visvanáth Csakravarti Thakurra, aki részletesen elmondja, hogy az elme, mint egy kaméleon, mindig más állapotba kerül. Az egyik pillanatban tiszta, a következőben szennyezett. A ravasz csaló olyanokkal barátkozik, akik megbíznak benne; aztán kirabolja és legyilkolja őket. Ehhez hasonlóan a feltételekhez kötött lélek elméje néha valóban tiszta, mentes a kéjvágytól és a dühtől, és hajlandó odaadó tetteket végezni. Aztán egy gyanútlan pillanatban, miután a bhakta egy kicsit hátradőlt, hirtelen visszaviharzik az anyagi elme, elárul minket, miközben az anyagi szennyek cunamijában fuldoklunk. Így esik le a bhakti gyakorlója.

 

 

 

Cakravartipáda kijelenti, hogy amikor a régóta gyakorló jógi még mindig hisz az elmének, az elme iránti bizalma nyilvánvalóvá válik, amikor elveszítik összegyűjtött erejüket, és elemésztik lemondásaik gyümölcsét. Idővel az egyre erősődő kendőzetlen igazság lecsap, és észrevétlenül elkapja őket.

 

Sukadeva Goszvámi így folytatja szigorú utasításait (SB 5.6.4-5):

„A hűtlen asszonyt nagyon könnyen elcsábítják szeretői, akik néha még meg is ölik a férjét. Ha a jógi esélyt ad az elméjének, és nem tartja kordában, az elme utat fog engedni az ellenségnek, vagyis a kéjnek, a dühnek és a mohóságnak, melyek kétségtelenül el fogják pusztítani.

A kéj, a düh, a büszkeség, a mohóság, a siránkozás, az illúzió és a félelem alapvető oka az elme. Mindezek együtt alkotják a gyümölcsöző tettekhez fűző köteleket. Hol az a bölcs ember, aki megbízna az elmében?”

 

Saját magunkat sodorjuk veszélybe, ha nem követjük ezt a fontos tanácsot.

 

 

2013. október 02. 12:35

 

Írj kommentet