Kik azok a Bhakti-irtók?

jún 23

Amikor úgy tűnik, hogy Krisna elérhetetlen, és a szolgálata közbeni fejlődéstől fényévnyi távolság választ el minket, frusztráció és harag költözhet a szívedbe.

 

- Miért olyan nehéz ez a valóban értelmes folyamat? – kiáltunk fel. Aztán olyan versre bukkanunk, mint a következő:

„Az odaadás tökéletességét két okból nagyon nehéz elérni. Az első az, hogy ha az ember nem ragaszkodik Krisnához, nem tehet szert az odaadás tökéletességére még akkor sem, ha sokáig végez odaadó szolgálatot, a második pedig az, hogy Krisna nem adja meg könnyen az odaadó szolgálat tökéletességét.” (Caitanya-caritamrita. Madhya lila 24.172)

- Idesüssetek! – mondjuk magunknak, lehangoltan és csüggedten. – Igazolást kaptam arra, hogy elbátortalanodjak. Az igazi bhakti a legnagyobb kincs, de szinte lehetetlen elérni.

Ez a vers azonban mélyebb jelentéssel is bír.

Elárulja nekünk, hogy Krisna, aki a szeretet legfelsőbb ismerője, pontosan tudja, mit akar tőlünk. Azt is tudja, hogyan szerezze meg tőlünk.

Krisna látni akarja, hogy a bhakta valóban őszinte és komoly-e, és nincsenek-e rejtett indítékai. Nem szeretnéd, hogy valaki így szeressen téged? Nem vágyik erre a szíved?

Akkor meg miért is hibáztatnánk Őt, az igazi szeretet legfelsőbb ismerőjét amiatt, hogy pontosan tudja, hogyan hozza ki a legtöbbet akár a szerelemből is?

Srila Prabhupada elmondja a magyarázatban, hogy amikor a bhakták erőfeszítései ragyognak az őszinteségtől, komolyságtól és az anyagi napirendtől való mentességtől, az odaadó szolgálat tökéletességét könnyen el lehet érni. Ismétlem: könnyen el lehet érni.

Ismerjük el: mi vagyunk a saját bhaktink irtói és akadályozói. Mi tehetjük a saját magunk számára olyan könnyűvé, az Úr Cairanya, a Legfelsőbb Bhakti-könnyítő szolgáinak a vidám szívű szolgáiként pedig különösen.

 

Dévamrita Szvámi 2013. június 1.

Írj kommentet