Menekülés a transzcendentális beavatkozás elől

jún 18

–  Bármire van is szükséged, próbáld meg elérni!  halljuk sokaktól mostanában. – Ragaszkodj a tulajdonodhoz, gondolkodj úgy, ahogy neked tetszik, légy olyan, amilyennek szükségét látod. Így túl fogod élni a napot.

Higgy valamiben, a vízisíelésben, a kávéban, Krisnában, a karrierista viselkedésben, Buddhában, az érzékiségben, az utazásban, Jézusban, a búvárkodásban. Nézd meg, milyen módszer működik a te esetedben.

Emlékezz arra, hogy nem számít, miben hiszel, a hited csakis rólad szól. A testedről és az elmédről. Végül is ki tudna bármit is az átmáról, azaz lélekről? Ha Isten létezik, a Nagy Akárkicsodától származik az élvezetre szolgáló testünk és elménk, nem?

Vedd csak el, amire szükséged van; add azt, amit szerinted tudsz. Ez a Sötétség Korszakának dharmája. Bármiben higgyél is, ne engedd, hogy egy felsőbb lény irányítson téged. Mondd ki hangosan:

– Hadd éljem a magam életét! – Mondd szelíden ugyanazt a dolgot, ha azt akarod, hogy az emberek előtt alázatosnak tűnjél. Ahogy egy materialista filozófus azt megfogalmazta, az igazi boldogság nem más, mint annak az érzete, hogy egyre inkább te uralkodsz, míg legyőzöd a saját hatalmad és terveid elleni szembeszállást.

Az a bajunk Krisnával, hogy túl tevékeny és túl közel van. Először is mint legfelsőbb élvezőnek ott vannak az eredeti, irigylésre méltó kedvtelései, melyeket a lelki és anyagi világban is egyaránt élvezhet. Aztán ott van a kiterjedése a szívben, nem számít, milyen testet kapunk.

Sőt, nem lustálkodik ott a szívünkben, ahogy azt Srila Prabhupada mondta egyszer. Tevékeny, mint tanú és jóváhagyó. Segít beteljesíteni a vágyainkat, és igyekszik minket befolyásolni. Annak a gondolata, hogy jelen van a szívünkben, tanácsot ad, hízeleg, kampányt indít, zavarja meg az anyagi tudatunkat, ezért fel akarunk lázadni ellene.

– Nézd, a szívem a saját magánügyem és birodalmam. Bizalmasan elzárt helyen dobog. Tudjuk ugyan, hogy ott van a Felsőlélek a lényünk közepén… Kedves Uram itt a szívemben, adj egy kis teret nekem… függetlenséget, hogy úgy éljem az életemet, ahogy szeretném!

 

Dévamrita Szvámi, 2013. május 2. 10:48am

 

 

Írj kommentet