Amit el akarsz kerülni az életben

ápr 04

Szabadon dönthetünk, hogy az elménk és érzékeink rabszolgái leszünk-e, de valójában nem származik semmilyen lelki boldogság és elégedettség a tetterős fiatalkor fáradozásaiból. A fiatalság és a szív fiatalsága a mai technokrata társadalomban azt jelenti, hogyan bonyolítsuk az életünket mindenféle kütyükkel, és hagyjuk, ahogy a jó öreg érzékek elmerülnek az érzéktárgyak élvezetében. A fiatalság során tapasztalt boldogság időleges illúzió, mely addig tart, mint egy hullócsillag fénye – felvillan néhány remek másodpercre az égen, majd az éjszaka szétterülő sötétsége elnyeli.

Ahogy a Bhagavatam (Negyedik Ének, 27. fejezet) rámutat, amint leáldozik az érzékek napja, a lelkes fiatal élvező vonakodva ábrándul ki és kétségbeesetten hajszolja az élet még posványosabb élvezeti morzsáit.

Lelki tudás híján a korosodó feltételekhez kötött lélek egyetlen lehetősége, hogy keserűségbe és cinizmusba fojtja csalódottságát és megpróbál pótélvezethez jutni a gyerekeken és az unokákon keresztül. A kiszipolyozott hős néha társadalmi munkába vagy jótékonysági tevékenységbe fog, és azt reméli, hogy elismerést kap ezért, és az önértékelése is helyreáll, noha semmilyen lelki tudásnak nincsen birtokában, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy valódi, tartós változást hozhasson mások életében.

 

 Dévamrita Szvámi  2013. április 1., 9:55

Írj kommentet