Az a másik erdő

feb 26

Az anyagi élvezet erdeje csak sovány, gyötrelmes és csekély nemi élvezetet biztosít a hatalmas akadályokkal és az elkeserítő hiányosságokkal való küzdelemért cserébe. Az anyagi síkon képtelenség kiegyensúlyozott életet élni, mert az irányítást nélkülöző elme és érzékek diktálják az egész ideiglenes műsor menetét.

A másik lehetőség? Krisna legfelsőbb játszótere, a vrindávanai erdő végtelenül vonzza mind az öt érzékszervet. Ott a tökéletesen lelki érzéktárgyak táplálják a lelki test összes lelki érzékszervét. Persze Krisna óhaja diktál a boldogsággal teli erdei kalandok tekintetében. Ne feledjük soha a legfontosabb különbséget: Krisna közvetlen élvezethez jut, míg mi, parányi részei az Ő szolgálata és élvezetének megízlelése által jutunk elégedettséghez.

Ha pusztán arról hallunk, Krisna hogyan leli kedvét vrindávana erdejében, máris megkönnyebbülünk az anyagi létezés lángoló erdőtüze közepette. Sőt, mi több, ha figyelmesen hallgatjuk, Krisna hogyan élvez, fokozatosan közelebb jutunk az élet legmagasabb rendű energiájához: a Krisna iránt érzett tiszta szeretethez.

Szemek: Vrindávana erdejének megkapó szépsége – fák, virágok, tavak, folyók – örömöt okoznak a látóérzéknek.

Orr: a lótuszvirágok mindenütt jelen lévő illata felélénkíti a szagló érzéket.

Fülek: a madarak, méhek és más erdei állatok elbűvölik a hallás érzékszervét.

Nyelv: az áttetsző tavak édes vizének finom íze, melyet az erdei szellő magával hoz, felélénkíti az ízlelő érzékünket.

Tapintás: a szél magával hozza az erdőből a hűsítő vízcseppeket, és ez ingerli a tapintó érzéket.

Krisnát elégedetté teszi a vrindávanai erdő hangulata. A Legfelsőbb Élvezet Személyisége személyesen is értékeli, ahogy az erdő igyekszik Őt szolgálva a kedvére tenni. Menjünk hát mi is oda:

 „Az Istenség Legfelsőbb Személyisége végigpillantott az erdőn, mely méhek, vadak és madarak elbűvölő hangversenyétől visszhangzott. Egy tavacska, melynek kristálytiszta vize olyan volt, akár a nagy lelkek elméje, valamint a szellő, mely a százszirmú lótusz aromájától illatozott, még csodálatosabbá varázsolta a vidéket. Mindezek láttán az Úr Krisna úgy határozott, élvezetet merít az áldásos környezetből.” (Srimad-Bhagavatam 10.15.3)

 

Dévamrita Szvámi, 2013. február 13., 15:04 ·

Írj kommentet