MOHÓSÁG 1.nap 3. rész

dec 15

Beszéljünk erről. Amíg mi nyavalygunk és kételkedünk, addig Krisna vonz minket. Krisna nem csak egyszerűen megteremti az univerzumot, vagy éppen elpusztítja – Krisna valójában elmerül a bhaktáival való szeretetteljes kedvtelésekben. Ne gondoljátok, hogy Isten csak az anyagi kozmosszal foglalkozik. Nem. Például: általában nem szerettek dolgozni reggeltől estig, nap mint nap  (természetesen Krisnáért örömmel dolgozunk). Anyagi munkát végezni egész nap csupán anyagi célokért nincs értelme. Mit szerettek mindannyian? A szerelmet és romantikát, igaz? Azért éreztek így, mert Krisna részei vagytok. Krisna a legfelsőbb kiválóság a szerelemben és romantikában. Krisna számára egyáltalán nem fontos az anyagi világ megteremtése és elpusztítása. Krisnát főleg a szeretet érdekli – a szerelem, a szeretetteljes viszonzások.
Miért van az, hogy nehéz megértenünk, hogy az Istenség Legfelsőbb Személyiségének vannak szerelmi ügyei? Még sosem hallottál erről, mielőtt a Krisna-tudatba jöttél volna, sosem tudtad, hogy az Istenség Legfelsőbb Személyiségének tökéletes, tiszta, lelki testtel rendelkező barátnői vannak. Feltettem ezt a kérdést Ukrajnában is, és most nézzük meg mi a ti válaszotok – újra legyetek őszinték, kérlek. Hányan érezték magukat kicsit kényelmetlenül a Krisna-tudatos éveik egy pontján attól, hogy Istennek barátnői vannak? Tegyétek fel a kezeteket. (sok kéz emelkedik) Az ukránok emlékeznek? Ugyanaz a százalék – sokan. Hétköznapi értelemben az, hogy Isten a barátnőivel táncol, furcsán hangzik, ugye?

– Miféle Isten ez – barátnőkkel!!

Miért gondolkodnánk így? Nektek is van barátnőtök, barátotok, igaz? Nálatok ez elfogadható, normális, de Istenről meg azt gondoljátok, hogy miért kellenek neki barátnők? Rossz a kérdés felvetés. A helyes az, ha magadtól kérdezed, hogy miért kell neked barátnő vagy barát? Krisnának mindenhez joga van, mert minden az ő energiája – ezt jelenti Istennek lenni. Krisna élvezi az energiáit, de mi van veled? Neked nincsenek energiáid! Ráadásul te is olyan energia vagy, ami Krisnához tartozik. Mi van abban rossz, ha szerelmi kedvteléseket élvez, főleg hogy olyan személyekkel élvezi, akiknek egy csepp anyagi szennyeződésük sincsen. Van még egy kérdés, amit fel kell tennünk magunknak – főleg azoknak, akik tanulmányozták Prabhupada könyveit – hogy van az, ha Isten önmagában teljes, mégis mások szeretetétől függ? Ismeritek azt az érzést, amikor más szeretetétől, szerelmétől függtök, ugye? Hányan tapasztaltátok már, hogy más szerelemétől függtök? Mindenki, természetesen. Miért is? Mert ürességet érzel belül, és azt szeretnéd, hogy az a bizonyos személy töltse be azt az űrt az életedben, igaz? Nem érzed magadat teljesnek. Ránézel a másikra, és azt gondolod:

– Te,te, TE fogod betölteni az űrt az életemben! – Nem érzed magadat kiegyensúlyozottnak, nem érzed magad egésznek, valami hiányzik, amíg nem vagy kapcsolatban a másikkal. Valaki másnál keresed a teljességet:

– Te fogod megoldani az én hiányosság problémámat. Remeg a térdem, nélküled vagyok magányos.

Mi a helyzet Krisnával? Krisna is ugyanígy érez? Krisna sem érzi magát teljesnek? Üresnek érzi magát, és ezért vannak szerelmi ügyei? Íme a bhagavata–dharma, Isten tudományának nagy misztériuma: Krisna tökéletesen teljes, mégis szerelmi ügyekbe bonyolódik. Nincs szüksége semmire, nem akar semmit, mégis van másokkal viszonya – ilyen Isten. Erről gondolkoznotok kell. Ha valaki teljes és elégedett, akkor miért kellene bármit is tennie? Amikor nem érzed teljesnek magadat, olyan dolgokra vágysz, melyek kitöltik az ürességet az életedben. Kérlek, gondolkodjatok el azon, mit jelent az anyagi vágy. Amikor valamiből nincs elég legbelül, akkor arra vágysz, hogy betömd azt a lyukat valamivel, amivel nem is rendelkezel. Magadon kívül kell keresned azt, ami teljesebbé fog tenni téged, és ahogy kifejezed az anyagi vágyaidat, rögtön kezdődnek a problémák.
Viszont úgy tűnik, hogy Krisna is saját magán kívül keresgél, mert annyi sok királynő és erdei barátnői veszi körül. Ez azt jelenti, hogy saját magán kívül elégíti ki a vágyait? Ezt a spekulációt próbálják rábizonyítani Krisna kedvteléseire az anyagi tudósok. Az alacsonyrendű tudatuk miatt nem érthetik meg. Ezért aztán néha úgy nevezik el Krisnát, mint a hindu szerelem Istene. Bolondságokat mondanak, például:

– Az indiai falvak nagyon szigorú viselkedési szabályai miatt az embereknek elnyomott, kielégítetlen vágyaik vannak. Ebből következően elképzelték ezeket a kedvteléseket, azaz Krisna-lilákat, hogy kielégítsek a vágyaikat.

Az a probléma, hogy a hétköznapi embernek számára nagyon nehéz elképzelni, hogy Krisna teljes és mégis cselekszik. Hogy lehet az, hogy Krisna teljes és teljesen elégedett, mégis cselekszik? Azokat kérdezem, akik olvasták a Bhagavatamot és Caitanya Caritamritat: hogy lehet az, hogy a Legfelsőbb teljességének, az om purnamnak úgy tűnik, mintha szüksége lenne szerelemre? A válasz az, hogy Krisnának semmire nincs szüksége, ennek ellenére szeret szerelmi ügyekbe bonyolódni.
Hadd hozzak fel egy tökéletlen anyagi példát, ami talán segít megérteni. Talán még emlékeztek arra, amikor tinédzserek voltatok, és az ellenkező nemmel flörtöltetek. Nem vágytatok arra, hogy komoly, elkötelezett kapcsolatba menjetek bele, csak jól akartátok érezni magatokat. Mennyien emlékeztek ilyesmire? Csak a móka kedvéért csináltátok, igaz? Ez volt az úgynevezett kedvtelésetek. Emlékeztek már? Nem akartátok magatokat elkötelezni a másik mellett, csak szórakoztatok. A hölgyek emlékezhetnek, hogy a szemük rebbenésével is vonzani tudtak valakit. Miért? Csak  a móka kedvéért. A férfiak emlékeznek arra, amikor kidüllesztették a mellkasukat, feszítették az izmaikat, így mutogatva férfiasságukat. Miért? Nem azért, mert abban a pillanatban valamilyen felelősségteljes kapcsolatot akartak. A fiatal lányok és fiúk felkavarják a dolgokat, cselekszenek akkor is ha, nem vágynak semmi komoly, elkötelezett kapcsolatra.
Krisna, az Istenség Legfelsőbb Személyisége örökké ilyen – semmire nincs szüksége, mégis szereti felkavarni az szerelem óceánját. De ő ezt örökké és határtalanul teszi. Noha önmagában elégedett, mégis felkavarja a szerelem óceánját a saját örömére. Ilyen Isten.

Divnomorski szemináriumunkon arról fogunk beszélgetni, Krisna hogyan terjeszti ki a szerelmi kapcsolatok óceánját Srimati Rukmini devivel a palotában, ill. legkedvesebb társaival, a tehénpásztorlányokkal Vrindavanban. Azt szeretném, hogy megértsétek ebből a beszélgetésből azt, hogy Krisna hogyan rendezi a kapcsolatokat a bhaktáival. Szeretném, ha vágynátok arra, hogy a saját életetekben is észrevennétek, Krisna miként alakít dolgokat a ti életetekben, hogy közelebb vigyen benneteket saját magához. Szeretném, ha nyitott szemmel járnátok, és látnátok, hogy Krisna hogyan adja azt a különleges lehetőséget, ami által elérhetitek őt. Krisna azért jön ebbe a világba és mutatja be a kedvteléseit, hogy vonzza a figyelmeteket. Próbálja megmutatni, hogy „Szeretnél szerelmet? Oké, ez a szerelem igazi sztenderdje. Készen állsz rá? Az igazira?”

Krisna nem csak egyszerűen azt mondja. “Nem, nem. Nem teheted ezt sem, azt sem…” Megmutatja nektek, milyen is a tökéletes örömet adó szerelem.

Ha nem arra használod az életedet, hogy kifejleszd a vonzalmat az iránt, amit Krisna tesz, akkor mi a haszna? A problémánk az, hogy azt gondoljuk: “Ez kell, az kell, pénz kell.” Azért,  hogy megértsük, mi az igazi mohóság, a Krisna-lilához kell fordulnunk. Különben nem fogjuk tudni, milyen az igazi mohóság, nem tudjuk meg, milyen az igazi szerelem és nem tudhatjuk, milyen az igazi öröm. Ahhoz, hogy megtaláljuk ezeknek a dolgoknak az igazi arcát, a Krisna-lilában kell keresgélnünk. Akiknek nehézségeik vannak a Krisna-tudatban, azok azt gondolják az anyagi tapasztalataikra alapozva:

– Tudom, mi az öröm, tudom mi a szerelem, tudom mi a mohóság. – Az ilyen emberek nehézséget tapasztalnak a bhakti yogaban. Azok, akik megértik, hogy az általuk tapasztalt úgynevezett anyagi öröm és szerelem annyira jelentéktelen, hogy igazából fogalmuk sincs, mi az igazi boldogság és szerelem, fejlődhetnek a Krisna-tudatban.
Hányan vallhatjátok be magatoknak, hogy nem tudjátok milyen az igazi boldogság? Emlékszem, amikor először láttam bhaktákat a tévében 1972–ben. Az életvitelükről beszéltek. Hallgattam őket és megjegyeztem a szobatársamnak:

– Ezek boldogságról beszélnek, de nem is tudják, mi az igazi boldogság. Majd meghívjuk őket az egyik bulinkra, és megmutatjuk nekik, milyen is az igazi boldogság.

Ilyen felfuvalkodott, arrogáns hozzáállásom volt.

– Mi, a Kali-yuga rabszolgái tudjuk, mi az igazi öröm, de a bhakták nem.

Így nem válhatsz Krisna-tudatossá. Persze most arra gondoltok:

– Aztán mi történt veled?

Ne feledjétek, hogy ez az Úr Caitanya arany kora. Mahaprabhu mindenkinek megadja a lehetőséget, hogy Krisna-tudatossá válhasson – még azoknak is, akik úgy gondolják, hogy ők nem akarnak az lenni.
Igaz, általánosságban vágyni kell valamennyire arra, hogy Krisna-tudatossá válj. De mi van a Kali-yugában, amikor senki nem tudja, ki az a Krisna? Hogyan is vágyhatnál rá? A válasz az Úr Caitanya. Az Úr Caitanya miatt még azok is, akik egyáltalán nem vágynak Krisnára, megkapják a lehetőséget arra, hogy Krisna-tudatosak legyenek. Nem tudom, van-e ilyen Oroszországban is, de nálunk előfordul, hogy egyszerre süt a nap és esik az eső. Mi történik? Az eső közeledtével sötét felhők gyűlnek az égen. Ha akkor kezd esni, amikor süt a nap, az kivételes esemény. Ugyanígy, a feltételekhez kötött léleknek is vágynia kell Krisna után, hogy megkapja őt, de az Úr Caitanya kegye olyan, mint amikor az eső elkezd esni, de közben süt a nap. Más szóval semmi vágyad Krisnára, mégis lehetőséged adódik a Krisna-tudatra.

Mi a bizonyíték? Pontosan nyolc hónappal azután, hogy láttam a bhaktákat a tévében és az ostoba és arrogáns megjegyzésemet tettem, csupán nyolc hónap elteltével már a brahmacari ashramban éltem és minden nap Bhagavad-gítat osztottam. Ez az Úr Caitanya kegye! Semmi nyilvánvaló vágy, de a lehetőség arra, hogy Krisna-tudatossá váljunk, mégis jön. Az a lehetőség, hogy Krisna-tudatossá váljunk, fokozatosan felfedi magát a Krisna iránti növekvő lelki mohóság képében. Az Úr Caitanya megadta nekünk ezt az igen ritka esélyt, még akkor is, ha meg sem érdemeljük.

Krisna tudja, hogyan növelje a vonzalmunkat. Vár és kecsegtet: „gyerünk, gyerünk, kövesd a szabályokat, légy megalapozott a bhaktiban. Szeretném a szerelem óceánját felkavarni veled. Fel akarom kavarni a szerelmi viszonzások nektárját veled.” Krisna jobban vágyik arra, hogy szeretetteljesen viszonozzon veled, mint te. Tudtátok ezt? Krisna nagyon vágyik erre.

– Mikor fog az igazi mohóság végre megérlelődni benned?

Emlékeztek a háttér versünkre? A következő néhány napban ismételgetni fogjuk a szeminárium alatt: tatra laulyam api mulyam ekalam. Egyetlen ára van Krisnának: az intenzív mohóság. Ez a mohóság fog kifejlődni benned, amikor elkezdesz hallani arról Krisna és a bhaktái közötti kapcsolatról.
Az egyik különleges tulajdonsága Krisnának az, hogy mindig körül veszik őt szerető bhaktái, és csodálatosan viszonoz velük. Most Vrindávan erdejéről és Dváraka palotáiról fogunk beszélni. Van különbség a két hely szerelmének típusa között, de mindkettőről beszélni fogunk.
Mi legyen a zárszó, amitől talán kezditek majd látni, hogy Krisna hogyan csinál dolgokat és hogyan kavarja a szerelmet? Ma Vrindavan őszi évszakával szeretnélek itt hagyni benneteket, azt őszi évszak teliholdas napjaival.
Mi Krisna másik neve? Úgy is hívjak, hogy Sarat-bihari, az ősz évszak élvezője. Szeretném, ha látnátok magatok előtt az őszi Vrindavant. Hogyan? Először is gondoljatok a holdra – telihold van, most emelkedik fel és a keleti horizontot vörösre festi. Leszállt az éjszaka, mely jellegzetes illatot áraszt. Jázmin virágok édes illata tölt be mindent. Mivel Krisna a legfelsőbb élvező, ránéz a teliholdra, belélegzi az erdei virágok aromáját és tudja, hogy ma éjjel lesz az a bizonyos éjjel. Ilyen Isten.
Ti Krisnának parányi, korlátozott részei vagytok, de még így is emlékeztek anyagi életetekből az érzésre “Ó, micsoda este! Ma éjjel micsoda élvezetben lesz részünk!” Hányan emlékeztek erre? Jelentkezzetek! Igen, ha nektek megvan a hajlamotok erre, és az egésznek vagytok a részei, akkor bizonyára a Legfelsőbb, az egész szintén rendelkezik ezzel. De Krisna sosem élvezi az anyagi világot, az anyagi környezetet, az anyagi testét. Csak a tiszta lelki energiát élvezi. Krisna látja a teliholdat az égen, sarat-purnima, az őszi telihold. Emlékezzetek, hogy Krisna csak nyolc éves. Hogy lehetne egy nyolc éves kisfiút szerelmi kalandokkal meggyanúsítani? Azok a kedvtelések egyértelműen nem hétköznapi anyagi dolgok. Az Istenség Legfelsőbb Személyiségének a kedvtelései.
Krisna megfigyeli a vrindávani éjszaka hangulatát. Ennek a teljesen lelki környezetnek a vizsgálatára mutat rá az első vers, melyben Sukadev Goswami beszél Krisna rasa–lilájáról. Srila Sukadev Goswami így szól: bhagavan api ta ratrih. Ez azt jelenti, hogy „bhagavan”, Sri Krisna önmagában elégedett és teljes. Ennek ellenére még mindig elgondolkozva figyeli az éjszakai hangulatot. Látja, hogy a jázmin virágzik. Srisdotphulla–mallika: érzi a jázminvirágok illatát. Viksya rantum manas cakre: elkezd gondolkozni: itt az idő a szerelemre. Ilyen Isten – önmagában tökéletesen elégedett, mégis élvezi a szerelmi kalandokat. Ezzel a szándékkal: ez a tökéletes pillanat a szerelmi viszonzásra. Mi történik? Meg kell dolgoznia ezért? Erőfeszítést kell tennie, hogy ezt az örömöt elrendezze, hogy minden kielégítően sikerüljön? Nem. Ott van neki Yogamaya, a belső energiája, amely mindent tökéletesen elrendez a szerelmi kedvtelésekhez.
viksya rantum manas cakre: az jut eszébe, hogy van egy különleges célja: itt az idő , hogy azokat a bhaktákat vonzzam, akik különösképpen mohóak irántam. Rögtön Yogamaya upasritah, a belső energiája, Yogamaya elrendezi az egész helyzetet: a telihold sugárzó szépségét, a varázslatos, vöröses horizontot, a nyíló jázmin virágokat, és a mindent betöltő édes illatot. Mindez tökéletesen elrendezés Krisna tökéletes szerelmi kalandjai számára. Krisna energiái automatikusan tudják, hogyan teremtsenek örömteli atmoszférát. Yogamaya csodálatos lelki környezetet teremt Krisna a bhaktáival való szeretetteljes viszonzásához. Azért magyarázom ezt el, mert azt szeretném, hogy érezzétek, legyen önbizalmatok, hogy ha meg kezdő bhakták vagytok is, Krisna el fog nektek rendezni dolgokat, hogy elérjétek.
Kérlek, mondjátok meg nekem, miért olyan fontos a hold a Krisna-lilában? Ki tudja?
Bhakta: Mert Krisna a Hold dinasztiában szállt alá.
Devamrita Swami: Igen, Krisna a hold dinasztiának tagja, ezért a holdnak mindig különleges szerepe van. Krisna meglátja a teliholdat és a vörös sugárzást szétterülni a horizonton, megpillantja, ahogy a lótuszvirágok kinyílnak a holdsugár hatására, és érzékeli, ahogy a hold megvilágítja az erdőt.
Látjátok ezt magatok előtt? Azért írja le Sukadeva Goswami ilyen részletesen, hogy ti is láthassátok. Fokozatosan, ahogy ezen meditáltok, igazi valósággá fog válni számotokra. Prabhupada gyönyörűen elmondja ezeket a dolgokat a Krisna könyvben. Ne csak rutinosan fussatok át ezeken az oldalakon. Az elménk szemével és a szívünkkel kell éreznünk ezeket a leírásokat.
Mit csinál Krisna ezután? Elkezd játszani a fuvoláján, kiárasztva a nektárt, aminek senki sem tud ellenállni. Mi történik, amikor Krisna bhaktái, a vrindávani lányok meghallják a fuvola hangját? Rögtön rabul ejti az elméjüket. Tudod milyen az, amikor az elmédet rabul ejti valami? Olyan érzés, mintha valaki kinyúlna az elmédért, és megragadná! Ezt teszi Krisna fuvolája a bhaktáival. Azonnal elöntik a szívüket a romantikus érzések, és az elméjüket elrabolta. Tüstént rohannak az erdőbe, hogy találkozhassanak Krisnával. Ez a tiszta mohóság legfelsőbb példája.
Ahogy futnak, gyönyörű fülbevalóik ide–oda hintáznak. Tudjátok, mit gondolt minden gopi? – Hadd menjek az erdőbe anélkül, hogy a többi gopi észrevenné, mert csak magamnak akarom Krisnát. – Ez a mohóság a laulyam. – Nem akarom, hogy a többiek, a többi lány meglássa, hogy az erdőbe futok, mert azt akarom, hogy Krisna csakis velem foglalkozzon. – Minden gopi így gondolkozott. – Senki sem látott meg. Csak Krisna és én leszünk magunkban.
Krisna fuvolája a lopás legélvezetesebb tettét követte el. Bement a füleken keresztül a szívekbe, és ott a belső lakosztályban ellopta minden gopi személyes tulajdonát. A fuvola ellopta a szégyenlősségüket, a félelmüket, a megkülönböztető képességüket. Elvette az eszüket, és a másodperc tört része alatt eljuttatta a lopott dolgokat Krisnához. Mit tesz Krisna? Vamsivátanál várt az erdőben, a Yamuna erdőben, és összegyűjtötte az összes lopott dolgot  a másodperc tört része alatt. Eltüntette a bhakták összes mentális képességét, a jó hírüket, a félelmeiket és társadalmi megkülönböztetésüket. Mit tehettek volna a bhakták?

A tehénpásztor lányok az erdőbe futottak, hogy visszaszerezzék az ellopott tulajdonukat, és mind így gondolkozott közben:

- El kell kapnom ezt a nagy tolvajt, hogy visszakérhessem az ellopott tulajdonomat. – Ez a mohóság. A Hare Krisna mantra Krisna fuvolájának a hangja. De mi történik minden reggel, amikor halljuk a Hare Krisna mantrát? Amikor japázunk, nem vagyunk túl figyelmesek és akkor elmélázunk: „Hol van az én Krisna-tudatom?” Úgy kell elrendeznünk az életünket, hogy rendesen tudjunk válaszolni a Hare Krisna mantrának. Ahogyan a tehénpásztor lányok Vrindavanban válaszoltak, az a maha mantra hallásának a tökéletessége.
Holnap arról fogunk hallani, hogy a gopik hogyan hagytak ott mindent azért, hogy csakis Krisna boldogságára összpontosíthassanak – amikor ő akarta, ahogyan akarta és ahol csak akarta.
Különböző tehénpásztor lányok léteznek, a lelki tökéletesség és érettség különböző fokain állnak. A különféle csoportok máskor hagyták el a falut, hogy Krisnával találkozzanak. Először a nitya siddha gopik futottak, hogy találkozhassanak Krisnával. Örökké felszabadult gopik, és Srimati Radharani kiterjedései. Nem ők azonban az egyetlenek a városban, mert még bhauma vrindavanban is megjelennek a feltételekhez kötöttségből nemrég felszabadult lelkek.
Tudjátok, hogy mielőtt eléritek a lelki világot, először csatlakoztok Krisnához valamelyik univerzumban, ahol éppen a kedvteléseit gyakorolja, és ott kiképeznek titeket. Amikor Krisna megfújta a fuvoláját, nem csak a nitya siddha gopik, az örökké felszabadult lelkek válaszoltak a hívásra. Olyanok is mentek, akik frissen emelkedtek fel a feltételekhez kötött létből. Attól függően, hogy milyen közel voltak az érett tökéletességhez, olyan sorrendben szaladtak az erdőbe. Ezt mind Yogamaya rendezte el.  A gopik hullámai láncolatban hagyták el a falut, hogy az erdőbe menjenek.
Felhozok egy utolsó példát, amin elgondolkozhattok holnapig. Ez a fán való gyümölcs növekedéséről szól. Ránézel egy gyümölcsre és megállapíthatod, hogy érett-e már. Ennek következtében leszeded, kosárba teszed és haza viszed. Amikor haza érsz, mi történik? A kosárban sorakozó gyümölcsökre nézel, és észreveszed, hogy néhány gyümölcs érettebb, mint a többi, igaz? Azonnal megeszed az érett gyümölcsöket, míg a kevésbe éretteket kirakod az ablakpárkányra, hogy jobban megérhessenek a napon. Yogamaya is így rendezte el Vrindavanban a bhakták különböző csoportjainak erdőbe való távozását.
Ahogy a nagyon érett bhakták meghallottak a fuvolát, rohantak az erdőbe. Ők voltak az örökké tökéletesek, és azok, akik az örökké tökéletesek társulásától váltak fejletté. Utána jöttek a többiek – erről majd holnap beszélünk. Ahogy látjátok, Krisna tudja, hogy mit tesz, tudja, hogy tehet mindenkit elégedetté tenni egyéniségektől függően. Ez a művészet, ez a szeretet – hogyan foglalkozzunk mindenkivel tökéletesen. Azért beszélünk ezekről a témákról, hogy elkezdjetek gondolkozni azon, hogy milyen lehet a lelki mohóság, milyen az, amikor ezek a bhakták mindent eldobva futottak az erdőbe, ahogy meghallották Krisna fuvoláját. A fuvola nem adott nekik esélyt.
Mi történik akkor, amikor az erdő mélyére érnek? A tiszta szeretet legmagasabb intenzitásának színjátéka csak most kezdődik. Krisna tudja, hogyan fokozza a szerelmet. Úgy fog cselekedni, hogy a bhakták érzelmei még intenzívebbé váljanak. Elrabolta az elméjüket, azért versengenek, hogy visszakapják azt, és akkor Krisna ezt mondja:

- Miért vagytok itt? Mi történt? Éjnek évadján veszélyes az erdő mélyén – miért jöttetek ide?

 

Krisna kínozza a kedves bhaktáit? Természetesen nem. Bár hétköznapi szemmel nézve úgy tűnhet, hogy igen. A bhakták értik, hogy Krisna nagyon ért a szerelem felkavarásához és megerősítéséhez. Krisna a legkiválóbb abban, hogy létre hozza a legtisztább szerelem legnagyobb, legfelsőbb formáját. Azt szeretném, hogy jobban bízzatok abban, hogy Krisna tudja megteremteni a legtöbb szerelmet. Ennek tudatában oda fogjátok adni magatokat Krisna szolgálatának, ugye?

Haribol! Holnap találkozunk.

 

 

 

Írj kommentet