Hogy lehet levenni a béklyót a szívről?

dec 09

Nyúlj mélyen bele a szívedbe, kutass és keress. Milyen érzés, milyen az anyaga? Óvatosan és becsülettel tapintsd ki a kis vagy az akár nagy csomókat is.

Valószínűleg másokat okolunk azért, ha történt vagy nem történt valami az életünkben.

Tudjátok ez az okolósdi noha olyan népszerű, mégis elégedetlenséget hagy maga után, és megkeményíti a szívet. Ha másoknak lelkiismeret-furdalást okozunk, az később majd visszaüt ránk is. A szív kőhöz hasonlító csomói nem csak az anyagi életünket, de lelki előmenetelünket is befolyásolják.

Meglepő módon még a bhakták is, noha nem ismerik el egykönnyen, mélyen elrejtik a szívbe, és Krisnát vádolják.

- Miért hagyta, hogy ez történjen velem? Miért nem engedte ezt vagy azt? – De odaadás szempontjából lehetünk ennél még közvetlenebbek és vádlóbbak: – Miért tette ezt velem?

A démonok nyíltan és rosszindulatúan vádolják Krisnát. Ott van például Sisupál vagy Dantavakra, akikről Nárada muni azt mondja, hogy gyermekként még azelőtt gyalázták Krisnát, hogy beszélni tudtak volna.

Ahogy cseperedtek, úgy nőtt Krisna elleni vádaskodás mérge is bennük. Sisupálban akkor gyúlt fel igazán a harag, amikor Krisna elrabolta Rukminit az esküvőjéről. Krisna tetteit elítélte, mondván hogy a társadalomban felfordulást kelt velük. Utolsó beszédében kijelentette, hogy Krisna alacsony rendű, aki csak a szemetet kutatja, mint egy varjú.

Dantavakra őrültsége akkor tetőzött, amikor Krisna eltette láb alól barátját, Sálvát.

- Krisna, mivel az unokaöcsém vagy, ezért nem kellene megölnöm téged. De mivel megölted a barátomat, Sálvát, ezért mivel a kölcsön kenyér mindig visszajár a barátaimnak, el kell távolítanom téged, ahogy egy égési seb is sebészeti eltávolítást igényel.

Mi nem démonikus módon vádoljuk Krisnát, hanem elkendőzzük azt. Általában amiatt támad fel bennünk, mert anyagi szempontból csalódtunk, vagy boldogtalanok vagyunk az odaadó szolgálatban. Lehet, hogy finom módon anyagi vágyakat és elképzeléseket tartunk fenn, melyeket Krisna szerintünk nem a legjobb módszerrel kezelt. Vagy megzavarodtunk, mert a tagadhatatlan jóságunk ellenére rossz dolgok is történnek velünk.

- Bhakták vagyunk, Krisna miért engedte, hogy az anyagi természet megmutassa a gonosz arcát.

Főleg:

- Annyi szolgálatot próbáltam végezni Krisnának, miért engedte, hogy a bhakták félreértsenek engem?

Amikor Krisnát vádoljuk, a szívünkben kövek keletkeznek, melyek megakadályozzák a bhakti áramlását. A japázás és a gyakorlati szolgálat általában nehezebbé válik, szétporlad vagy szerte foszlik, de nem értjük, miért.

Krisna tényleg azt érdemli, hogy lelkiismeret-furdalást keltünk benne?

„Az Istenség Legfelsőbb Személyisége így szólt a bráhmanához: Én teljesen bhaktáim irányítása alatt állok. Valójában egyáltalán nem vagyok független. Mivel bhaktáimnak egyáltalán nincsenek anyagi vágyai, egyedül az ő szívük mélyén ülök. Még bhaktám bhaktái is nagyon kedvesek Számomra, saját bhaktámról nem is beszélve.”

(Srimad-bhagavatam. 9.4.63)

Krisna valaha is elhagyagolta a bhaktáit, vagy rosszul bánt velük? Ígérd meg nekem, hogy ma megnézed, van-e ilyen érzés a szívedben, és tűntesd el onnan. Ha nincsenek ott ezek a kövek, a lelki életünk sokkal jobban fog működni, amikor tudat alatt vagy közvetve nem vádoljuk Krisnát semmiféle fogyatékossággal.

„Óh, legkiválóbb bráhmana! Azon szentek nélkül, akiknek Én vagyok az egyetlen célja, nem vágyom arra, hogy transzcendentális boldogságomat és legfelsőbb rendű kincseimet élvezzem.” (9.4.64)

Vegyük le Krisnát a vádlistánkról, hogy leessen a csomókból álló béklyó a szívünkről. Ne foglalkozzunk vele, ha nem értjük teljes mértékben, hogy miért értek kihívások a múltban vagy a jelenben. Noha soha nem fogjuk megérteni, hogy az életünknek miért voltak nehéz időszakai, és váltakozott a tél, tavasz, nyár és az ősz, azt akarjuk, hogy a Krisnának végzett szolgálatunk táncolva haladjon előre, és mentes legyen az akadályoktól.

 

Dévamrita Szvámi, 2012. október 7., 5:53 ·

Írj kommentet