Szvámik és parfümök

dec 08

A nőiesség hulláma árasztja el őket, világos fotókon mutogatják magukat a nők, mintha teljes elégedettséget merítenének egyfajta illatból, az orrlyukaik a levegő egzotikus illatától kitágul: a két szvámi így küzd, miközben Kijev vámmentes parfüm részlegén ügyetlenkedik az ukrán reptéren.

Rádhastami előtti nap volt. Niranjana Szvámi és én nemrég jöttünk el a hatalmas ukrán fesztivélról, melyen idén 8000 ember vett részt. Új Vraja Dhamaba tartottunk Magyarországra, hogy ott ünnepeljük meg Srimati Radharani megjelenési napját. Istentestvéreink, Candramauli Szvámi és Suresvara Prabhu is velünk tartottak.

Már lehagytuk az útlevél ellenőrzést, amikor Niranjana Maharajanak az az ötlete támadt, hogy vegyünk valamilyen ajándékot Krisna legkedvesebb társának.

- Menjünk el a duty free boltba, és vegyünk neki valamilyen parfümöt.

Először azt gondoltam magamban:

- Micsoda odaadás! Miért is nem jutott ez nekem eszembe? – aztán rájöttem, hogy egyáltalán nem értek a parfümökhöz. Feltételeztem, hogy Niranjana Maharaja viszont értett hozzájuk, ezért felülemelkedtem a tiltakozásomon, ahogy az üzlet felé haladtunk.

Micsoda remek ötlet Sri Sri Radhe-Syamanak, Új Vraja Dhama uralkodó murtijainak finom illatott adni!

Küldetésünk második percében egymásra néztünk, és így döntöttünk:

- Hare Krisna. Tűnjünk innen!

Ahogy gyorsan kimenekültünk, Niranjana Szváminak eszébe jutott, hogy tavaly egy vele utazó grihastha pár milyen ügyesen vásárolt parfümöt a murtiknak. Purusartha Prabhu felesége bevetette magát a duty-free üzletbe, öt perccel később már fel is bukkant, és nagy önbizalommal a kezében lévő dobozra mutatott:

- Ez jó lesz!

Olyan könnyűnek tűnt a küldetés. A szvámiknak viszont be kellett ismerniük, hogy zavarba jöttek. Gyorsan feladtuk.

- Ajándékot akartam vinni Srimati Radharaninak. – szólt Niranjana Maharaja.

- Énekelj neki; japázz előtte. – javasoltam.

Később a Budapestre tartó repülőn jött az ötlet.

- Lehet, hogy meg kellett volna kérni az egyik eladót, hogy segítsen kiválasztani a parfümöt.

Mivel ismertünk bhaktákat, akik duty-free üzletben dolgoztak, nem voltam ebben olyan biztos. Elmesélték nekem, hogy ha egy férfi odamegy egy hölgy eladóhoz, hogy tanácsot kérjen parfüm ügyben, az olyan, mintha egy nő tanácskozna egy használt autó kereskedővel arról, hogy szerinte milyen a jó autó – mindkét vevő az eladók álma. Mivel a nők általában semmit sem tudnak a kocsikról, a férfiak pedig a női illatok világáról. Az eladó mindkét esetben valami gagyit sózna rá a vevőre csillagászati áron, vagy a legdrágább terméket dupla áron kínálná neki.

Úgy ért véget ez a kis epizód, hogy elismerésünkkel adóztunk azok felé, akik járatosak annak tudományában, hogy lehet Rádhának és Krisnának a legfinomabb illatokat beszerezni és felajánlani. Radhastami napján azt ajánlottuk fel Srimati Radharaninak, amit tudtunk: kirtanokat és leckéket tartottunk, táncoltunk és elfogadtuk a lakomát, majd könyörögtünk Srila Prabhupadahoz, hogy Radharani egyszer az Ő Krisnájának a figyelmébe ajánljon minket.

 

Dévamrita Szvámi, 2012. szeptember 25., 15:29 

Írj kommentet