Amit a kutyáktól és a Gondviseléstől tanultam

dec 07

Isztambulon keresztül repültem egészen Hong Kongból, jelenlegi pihenőhelyemig, Ukrajnáig. Ideiglenes testem próbálja kiheverni az időeltolódás miatti zavart, mielőtt részt vennék az ISKCON legnagyobb lelki fesztiválján, a hatalmas ukrán Bhakti Sangamán, melyen 6000 bhakta vesz részt, és szeptember 16-án kezdődik.

Hajnali kettőkor azonban idegen kutyák jelentek meg a szomszédos udvaron, ezért a helyi falusi ebek úgy döntöttek, háborút indítanak. A nagy kutyák morogtak, a kicsik vakkangattak, ahogy azt a kis- és nagy nemzetek teszik az Egyesült Nemzeteken belül és kívül. Két órán keresztül tartott vad dühük, majd a kutyákat elnyelte az éjszakai csend.

A harc közepette álmatlanul forgolódtam, és azon tűnődtem: mi a különbség az ember és a kutyák geopolitikai viselkedése között.

A két órás őrült, közös pusztítás után hirtelen kitört a béke. Minden elcsendesedett. A tárgyaló kutyák talán tűzszünetet javasoltak?

Az ember legjobb barátai nem sokáig maradtak békén.

Úgy egy óra múlva egy hangos kutya törte meg a csendet – kudarcba fulladt a kísérlet, hogy visszaaludjak. Saját világ uralmát hangoztatva és katonai erejét latba vetve az egoja folyamatosan kihívta maga ellen a többieket. Senki sem fogadta el a kihívást – egyelőre.

Amíg az alfahím állhatatosan hangoztatta a fejlődő kutyák előtt, milyen fejlett atomfegyverei vannak, azon morfondíroztam, hogy hagyjam odaveszni a pihenést, és felkeljek. Elcsigázott határozatlanságomban eszembe jutott a 10. Ének egyik Bhágavatam magyarázata.

„Srila Visvanátha Cakravarti Thákura megjegyzi, hogy az őrök olyanok voltak, mint a kutyák. Éjszaka a kutyák az utcákon úgy viselkednek, mint az őrök. Ha egy kutya ugatni kezd, sok-sok másik azonnal követi a példáját ugatásával. Noha az utca kutyáit senki sem bízza meg azzal, hogy őrködjenek, azt gondolják, hogy felelősek a környék védelméért, s amint egy idegen jár arra, mind ugatni kezdenek. Mind Yogamáyának, mind Mahámáyának része van minden anyagi cselekedetben (prakriteh kriyamánáni gunaih karmáni sarvasah), de annak ellenére, hogy az Istenség Legfelsőbb Személyisége energiája a Legfelsőbb Úr irányításával működik (mayádhyaksena prakritih suyate sa-carácaram), a kutyákhoz hasonlatos őrök — a politikusok és a diplomaták — azt gondolják, hogy ők védik meg a környéket a külvilág veszélyeitől. Így működik máyá. Aki azonban meghódol Krisnának, az megszabadul attól az oltalomtól, melyet az anyagi világ kutyái és kutyákhoz hasonlatos őrei nyújtanak.” [Srimad-bhágavatam 10.4.1]

Igen, Krisna, kérlek, szabadíts meg a képesítetlen tettetők halálosan mérgező gondoskodásától! Akár egy katonai csoport vagy választás útján, szervezett kampány vagy választási csalás révén kerül hatalomra, ritkán szolgálja a hatalom az emberek anyagi javát akár közép, akár hosszútávon, a lelki javakról nem is beszélve.

Bumm! A semmiből megjelentek az új ellenséges falusi kutyák, a tömegpusztító fegyver bevetésre készen áll. A falusi kutyaharc újra kezdődött, így feladtam a reményt, hogy pihenhetek.

- Add nekünk az olajadat, vagy leigázunk! – elképzeltem, ahogy az új harcosok morognak, fenyegetőznek és alkudoznak. Nemrég láttam egy kocsi matricát, mialatt rövid ideig az USÁ-ban tartózkodtam, melynek szövege most beugrott: „Legyen kedves velünk,” – figyelmeztetett az amerikai zászló színeiben. „Vagy elhozzuk önöknek a demokráciát.”

Aznap éjjel szemernyit sem aludtam, de a kutyák kedvesen megtanítottak nekem valamit. Láttam – pontosabban hallottam, – hogy a háborújuk és békéjük, a boldogságuk és szenvedésük ezek emberi formájának kifigurázása. Hol rossz idők járnak a kutyák felett, hol jók, ahogy a tél és nyár is váltakozik – Krisna így magyarázza el az emberek számára a Gítában.

Még egy kis Bhaktivedanta magyarázat Ő Isteni Kegyelme Srila Prabhupadatól:

„Krisna két okból jelenik meg a világban: paritrináya sádhunám, vinásáya ca duskritám, hogy megvédje az Úr ártatlan, vallásos bhaktáit, valamint hogy megsemmisítsen minden műveletlen, kulturálatlan asurát, akik fölöslegesen csak ugatnak, mint a kutyák, és a politikai hatalomért egymással harcolnak. (…)

A Hare Krisna mozgalom szintén Krisna inkarnációja, a szent név formájában (náma-rupe). Mindannyiunknak, akik valóban félünk az asura uralkodóktól és politikusoktól, örömmel kell fogadnunk Krisnának ezt az inkarnációját — Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare/ Hare Ráma, Hare Ráma, Ráma Ráma, Hare Hare —, s nem férhet hozzá kétség, hogy ez megvédelmez majd bennünket az asura uralkodók sanyargatásától. Napjainkban ezeknek az uralkodóknak olyan hatalom van a kezükben, hogy valamilyen módon a legrangosabb pozíciókra tesznek szert a kormányban, és a nemzetbiztonságra vagy valamilyen vészhelyzetre hivatkozva számtalan embert zaklatnak. Aztán az egyik asura legyőzi a másikat, ám az emberek tovább szenvednek.

Az egész világ veszélyben forog tehát, s az egyetlen remény ez a Hare Krisna mozgalom. (…) Jelenleg az egész világ asurákkal van teli, akik politikusoknak, guruknak, sádhuknak, yogiknak és inkarnációknak álcázzák magukat, s eltérítik az embereket a Krisna-tudattól, amely valódi áldásban részesítheti az emberi társadalmat.”[Srimad-Bhágavatam 10.3.21]

Ne kételkedjünk benne: a világi politikai és gazdasági megoldások alapjában véve sosem fogják előbbre vinni az emberiséget. A titok a szennyezett szívben és a zavarodott elmében rejlik.

 

Dévamrita Szvámi, 2012. szeptember 13., 10:52 ·

Írj kommentet