Együtt a próbatételek idején

szept 22

A krízishelyzetek különleges alkalmat nyújtanak a dinamikus fejlődésre vagy a mély depresszióra.

Srila Prabhupada tanítványai, Krishnadas Kaviraja das és Paurnamasi dasi, egy három évtizedig együtt élő grihastha csapat életükből 40 évet szenteltek Prabhupada szolgálatának.

Miközben dolgoztak, hogy fenntartsák a családjukat és felneveljék a gyermekeiket – akik most a saját családjukkal élnek – elkötelezettség terén mindig példát mutattak, és a torontói ISKCON templomot és közösséget szolgálták.

Pár héttel ezelőtt egyik nap Paurnamasi dasi váratlanul agyvérzést kapott. Testének fele felmondta a szolgálatot. Mikor a mentők épp bevitték a kórházba szélütésre szakosodott különleges egységükkel, hű férje megfogta a kezét, és azt mondta:

– Együtt átvészeljük ezt is.

Egymás szemébe néztek, s mivel mindkettejüket letaglózta az eset, könnyekben törtek ki. Szükségtelen megemlítenem, hogy a bhakti-jógik is emberek.

Hosszú 30 másodperc múlva összeszedték magukat, a felhalmozott transzcendentális tudás és lelki gyakorlatok átvették az irányítást.

Végetvetve a mentőautóban történt pityregésnek, Paurnamasi dasi zengő hangon kijelentette férjének:

- A Krisna-tudatban töltött négy évtized alatt arra tanítottam másokat, hogy a halál bármikor lecsaphat. Itt az alkalom, hogy megmutassam, hogyan kezelje az ember ezt a helyzetet.

Krishnadas Kaviraja elmesélte nekem, hogy attól a pillanattól kezdve a felesége sosem nézett vissza vagy siránkozott. Most a rehabilitációs osztályon van, a fél teste lebénult és csak lassan kezd újra működni, képtelen járni, mégis élettel telve prédikál mindenkinek, akivel találkozik, legyen az kórházi dolgozó vagy látogató bhakták.

A következő hónapban még mindig nem mehetett haza, az éves torontoi Ráthayátrán mégis különleges szerepet kap majd. A kórház néhány órára kiengedi majd, hogy üdvözölhesse az Úr Jagannatha-ot és az összegyűlt bhaktákat, és fogadja lelkes buzdításukat.

Minden dicsőséget Srila Prabhupada tanítványának, Krishnadas Kaviraja dasnak ls Paurnamasi dasinak! Az ilyen bhakták nektári tulajdonságai a mi életünk és lelkünk. Ha meditálunk a bhakták eltökéltségén, az anyagi világban való létezésünk elviselhezővé válik. Lelkesek leszünk arra, hogy egyre több szolgálatot végezzünk a Krisnának, függetlenül attól, hogy a hétköznapi megítélés szerint milyen boldogságot vagy szenvedést tapasztalunk.

 

2012. június 21. 4:51

Írj kommentet