Nemek, agy és hatalom

szept 19

Kik uralják a világot? A férfiak, a nők vagy egyik sem? A legfrissebb tudományos kutatások szerint, mikor a férfiak azt hiszik, hogy egy nő figyeli őket, pszichológiai teljesítményük leromlik. Akkor ki  a magasabb rendű? Meglepő módon ennek fordítottja nem igaz. A női kognitív funkciót nem csökkennek, mikor feltűnik a közelben egy férfi.

Régesrégen az Úr Kapiladeva is kijelentette:

„Próbáld megérteni nő alakjában megnyilvánuló májám hatalmas erejét, aki pusztán szemöldökének mozdulatával a világ legnagyobb hódító hadvezéreit is markában képes tartani!”

(Srímad Bhágavatam 3.31.38)

A Scientific American c. folyóirat egyik cikkében a kutatók próbálják feltárni a férfiaknál tapasztalható kognitív gyengülést, azután vagy az előtt, hogy nőkkel kerülnének kapcsolatba. Először 2009-ben igazolta azt egy tanulmány, hogy ha egy férfi csak rövid időre is kerül kapcsolatba egy vonzó nővel, a férfiak mentális teljesítőképessége csökken.

Egy újabb tanulmány igazolja, hogy ez a kognitív gyöngülés akkor ejti rabul a férfiakat, hogyha csak tervezik, hogy egy nővel kapcsolatba kerülnek, még akkor is, ha az illetőt nem is ismerik. Sőt mi több, nem csak szemtől szemben, hanem telefonon vagy interneten keresztüli érintkezés is elég ahhoz, hogy egy férfi teljesítménye leromoljon.

Kétségtelen, a nők kuncoghatnak.

- Mindig is tudtuk, hogy a férfiak korlátoltak. – És mi a helyzet a nők teljesítő képességével? Mikor ugyanolyan módszerekkel vizsgálták a nőket, akár férfi, akár nő figyelte őket, a kognitív eredményeik nem változtak.

Ez azt jelentené, hogy a nők sokkal inkább dhirák, józanok és kiegyensúlyozottabbak? A pszichológusok úgy értelmezték a vizsgálatok eredményeit, hogy a társadalmi elvárásokat kell értük hibáztatni. Ezek szerint a tudósok szerint a társadalom több terhet ró a férfiakra – társadalmi szinten oly módon kell érintkezniük, hogy jó benyomást tegyenek a nőkre. Szegény fickók! A tudósok véleménye szerint a nemek közötti kapcsolat lefoglalja a férfi kognitív folyamatait, mivel mentális energiát fordítanak arra, hogy vajon a nők hogyan fogják minden egyes szavukat és tettüket értelmezni. Nagyon tetszik ennek az egyetemes jelenségnek Prabhupáda általi megfogalmazása:

„Az embernek tanulmányoznia kell a nők csábító vonzerejét, s a férfi vonzódását. Milyen forrásból származik mindez? A Vedánta-sutra alapján megérthetjük, hogy minden az Istenség Legfelsőbb Személyiségétől ered. Janmády asya yatah, mondja. Ez azt jelenti, hogy az Istenség Legfelsőbb Személyisége, a Legfelsőbb Személy, Brahman, az Abszolút Igazság a forrás, amiből minden kiárad. A nő vonzerejének és a férfi hajlamának a vonzódásra léteznie kell az Istenség Legfelsőbb Személyiségében is a lelki világban, s jelen kell lennie az Úr transzcendentális kedvteléseiben is.

Az Úr a Legfelsőbb Személy, a legfelsőbb férfi. Ahogy egy közönséges férfi vonzódni akar egy nőhöz, ez a hajlam ugyanígy megvan az Istenség Legfelsőbb Személyiségében is. Ő is vonzódni akar egy nő csodálatos vonásaihoz. A kérdés csupán az, hogy ha Ő azt akarja, hogy elbűvölje e női vonzerő, vonzódna-e egy halandó nőhöz? (…)Ha azt akarja, hogy vonzódni kezdjen egy nőhöz, akkor saját energiájából kell megteremtenie egy ilyen nőt. Ez a nő Rádharáni. A Goszvámik elmagyarázzák, hogy Rádharáni az Istenség Legfelsőbb Személyisége gyönyörenergiájának megnyilvánulása.”

 

Devamrita Swami, 2012. május 30., 23:54 

 

Írj kommentet