A tej hatalma: bhakti mítosz és néphagyomány?

szept 08

Krisna kultúrája dicsőíti a tejet. Ez a dicséret egészen odaáig fajulhat, hogy iparosíthatjuk a tejet, azt a feldolgozott és meghamisított terméket, melyet a legtöbb ember megvásáról? És mi van a véres tejjel, melyet az olyan tehenekből szívnak ki kegyetlen módon, melyek majd hamburgerként és steakként végzik?

A Bhaktivedanta magyarázatokban a tejet melegen ajánlják. Azt olvassuk, hogy a tej olyan csodálatos táplálék, mely finom agyszöveteket épít az agyban, a szentírás szerint magasabb rendűeket, melyekre azért van szükség, hogy megértsük a finom lelki igazságokat.

Mit gondoltok? Vajon ez is egy jó szándékú, ámbár idejétmúlt túlzás a bhaktiban? Egyfajta hindu mítosz, mely hatást gyakorolt a transzcendentális ácsárjáinkra?

Hallgassuk csak meg a legfrissebb híreket:

A Dél Ausztrál és a Main állambeli egyetem kutatóinkat új tanulmányai szerint, aki legalább naponta legalább egyszer fogyaszt tejterméket, annak magasabb a kognitív funkciója, mint azoknak, akik ritkán vagy sosem isznakt tejet vagy esznek tejterméket. Akik a legtöbb tejterméket fogyasztották, azok érték el a legmagasabb pontszámot a kognitív teszt szerint, melyben a térbeli látás képességét, a hallás utáni memóriát, a működő memóriát, az érvelése képességet és a végrehajtási képességet mérték fel (a tervezés, szervezés és integrálás kognitív funkciói).

Azok, akik ritkán vagy sosem fogyasztottak tejtermékeket, az átlag alatt teljesítettek e szerint a népességet vizsgáló tanulmány szerint.

„Milyen lesz a mánk? Ott van a Coca-cola, a Pepsi és a 7-Up.” A kutatók szerint a tejfogyasztás világszerte lecsökkent az elmúlt években. Az Egyesült Államokban például ez a visszaesés egybeesett az üdítő italok fogyasztásának drámai emelkedésével.

Hogyan ihatnánk úgy tejet, hogy közben ne folyunk bele a tömeges tehénmészárlás szörnyűségeibe? Szerintem nem hunyhatunk szemet a legtöbb ember által megvásárolt erkölcstelen úton megszerzett tej fölött, vagy az atrocitások fölött, mely a mészárszékek teheneit, borjait és bikáit éri.

Igen, mikor Srila Prabhupada a semmiből alapította meg az ISKCON-t, nem bánta a bolti tej vásárlásást. Ennek ellenére nem szabad kényelemből eltussolnunk a kényelmetlen igazságot: ezzel egy időben azt javasolta a vezetőknek, hogy az ISKCON templomok és a városi éttermek a saját védelem alatt álló tehenek tejét és az abból készített ghít kell felhasználniuk.

Kemény dió elkerülni a tejet, de még keményebb lenyelni az erőszak révén szerzett tej hosszútávú fogyasztásának következményeit.

 

Dévamrita Szvámi, 2012. május 8., 12:03 ·

 

13 komment

  1. bedoka /

    Nálunk minden reggel és este megy a tej. Kérdezte is a férjem, hogy nem káros-e mert hallott ezt-azt. Gondoltam utána nézek, így elkezdtem olvasgatni. Itt http://minu.me/-szeretjukatejet találtam elég sok hasznos infót ezzel kapcsolatban.

Írj kommentet