Hogyan küzdjünk meg saját drámáinkkal, miközben a világ változik?

ápr 29

Ahogy a nyugati hagyományos társadalmi szövete mindenféle kaotikus kapcsolatokká foszlik szét, még India fiai és lányai is a gyors sávban akarnak haladni, ahol minden zajlik, ezért természetes, hogy a személyes, családi és társadalmi problémák egyre jobban hatást gyakorolnak az ISKCON-ra.

Végül is lelki táradalmunk a globális zűrzavar katyvaszából vonzza magához a tagokat; ezért az ajtón nem csak az új tagok jutnak be, hanem a gondjaik is, melyek egy széttöredező társadalomból születtek.

Ahogy Prabhupáda is megjósolta, a nyugati civilizáció feltételezett fejlődése falba ütközött. Attól függetlenül, hogy vajon a technológia vagy a gazdaság előre halad, vagy a klíma megváltozik-e vagy sem, a csupasz valóság az, hogy az emberek legbelül megbolondulnak.

Az emberi lények jólétéhez és normális mivoltához biztonságos, stabil társadalmi kapcsolatok hálózatára van szükségük. Áruljátok el nekem: most hová forduljanak ezzel az igénnyel? A régi idők elavultak; a nukleáris család elfonnyad. Tényleg mindenféle emberi kapcsolatért versengenek. Értelmezzük át a saját személyes ügyeinket, ha úgy érezzük, most ez a legjobb, amit tehetünk.

Ahogy a társadalom belső összetartása elenyészik és ronccsá válunk, felmerül a kérdés, vajon tud-e egy pszichológus a bhakti gyakorlóknak segíteni?

Igen és nem.

Sok bhakta noha részt vesz a bhakti folyamatában, mégsem vesz eléggé menedéket nála azzal az állandó intenzitással, mely ahhoz szükséges, hogy a múltbéli karmikus visszahatásokat elégessék. Következésképpen megragadnak a sárban, mintha megakadának, képtelenek állhatatosan előre haladni.

Mentális testüknek segítségre van szüksége, egyfajta átformálásra, ahogy ha a testünk lerobban, meg kell javítani. Hajrá! Mi értelmes van azonban az ideiglenes mentális és fizikai segítségnek, ha nem aknázzuk ki a tartós megoldást? Mindig emlékezzünk az alábbi párbeszédre:

„Tanítvány: A pszichoanalízis elmélete alapján Freud azt állítja, hogy ha visszaemlékezünk és újraértékeljük a minket a gyerekkorunktól kezdve ért érzelmi megrázkódtatásokat, akkor megszabadulunk attól a feszültségtől, amit most érzünk.

Srila Prabhupáda: Mi a garancia arra, hogy nem ér minket újabb megrázkódtatás? Lehet, hogy felgyógyulsz az egyik megrázkódtatásból, de semmi sem szavatolja, hogy a betegnek nem lesz része újabbakban. Ezért Freud kezelése haszontalan.”

A mi programunk a teljes felgyógyulás – nem érhet minket semmilyen sokk. Ha valaki tényleg igazán Krisna-tudatos, a legkeményebb megpróbáltotásokkal is képes szembe nézni, és semmi sem zavarja meg. A Krisna-tudatos mozgalom ezt a képességet nyújtja az embereknek.

Freud a megrázkódtatások visszahatását igyekszik meggyógyítani, viszont újabb megrázkódtatások érhetnek minket, egyik a másik után. Így működik az anyagi természet. Ha megoldunk egy problémát, azonnal felmerül egy másik. Ha azt is megoldjuk, jön a következő.

Amíg az anyagi természet irányítása alatt állunk, újabb és újabb megrázkódtatásban lesz részünk. Ha viszont Krisna-tudatossá válunk, nincs több sokk.

 

Dévamrita Szvámi, 2012. március 11., 11:46

Írj kommentet