Az arany hold mindent megtett

ápr 28

Gaura Jayanti teliholdja, Sri Caitanya Maháprabhu megjelenési napja és az aznapi böjt közeleg. Az Úr Gaura Krisna holdhoz hasonlatos arcának látványától való elkülönülést mutatta be oly mértékben, ahogy azt csak Krisna legkedvesebb társa, Srimati Rádharáni képes tapasztalni.

„Nem látom a fuvoláján játszó Krisna holdarcát, és nincs rá mód, hogy találkozzam Vele, mégis gondját viselem saját testemnek. Ilyen hát a kéj, s Én csak élem tovább légyhez hasonló életemet.”

Mivel Sri Cairanya Maháprabhu Rádha-Krisna együttesen, ezért teljes mértékben képes felfedni a kapcsolatuk titokzatosságát és a vele járó érzéseket. Ami még meglepőbb, hogy ebben a legsötétebb korban is ingyen osztogatja a kapcsolatuk zamatát.

Gondoljunk bele: az emberek manapság képtelen megérteni, hogy ők nem ez a test, hogy az élet/a tudat nem az anyagból származik, és van egy végső, túlszárnyalhatatlanul intelligens irányító/élvező. Őrült módjára erősködnek, hogy az az kezdeti meleg, amit egy olyan házban éreznek, amely lángra gyúlt, valójában élvezetes.

- Jöjjön ki a házból! – kiáltja a szomszéd a kerítésen át. – Látom, hogy tüzet fogott a tető! – Az őrültek ott bent boldogak, és rá se hederítenek.

- Jól érezzük itt bent magunkat. Kint tombol a tél, itt bent hirtelen olyan jó banánérlelő meleg lett. Törődjön a maga dolgával, hagyjon minket békén, hogy nyugodtan összebújhassunk.

- Azta, érzed ezt a füstös illatot, ami átjárja a helyiségeket? Mintha egy szantál füstölő égne. A világegyetem jól bánik velünk, csodálatos módon ellát minket kényelmes meleggel és egzotikus illatokkal. Mindezt azért, hogy élvezzük a varázslatos pillantot, nézhessük a tévét az édes otthonunkban.

Az emberiség történelmének legőrültebb időszakában (valójában védikus nézőpontból ember alatti szinten élünk) az Úr Caitanya megteszi azt, amire Krisna nem lenne hajlandó, noha ötezer évvel ezelőtt bemutatta kedvteléseit. Sri Gauranga megadja azt, amit Krisna visszatartana:

„Bárcsak a Legfelsőbb Úr, Srimati Saci-devi fia transzcendentálisan ott lakozna szíved legbensőbb zugában! Az olvadt arany ragyogását szórva indokolatlan kegyéből megjelent Kali korában, hogy azt az ajándékot adja, melyet még soha egyetlen inkarnáció sem kínált: a szerelmi kapcsolat ízét, amely az odaadó szolgálat legfenségesebb és legtündöklőbb lelki íze.”

(Cc. Adi 1.4)

 

Devamrita Swami, 2012. február 27., 9:15

Írj kommentet