Menny és pokol a fogorvosi székben

ápr 26

A fogászati felvilágosodásnak hatalmas értéke van. A fogorvosnál tett látogatás egyszerre fájdalmas és ösztönző. A szájban történő kisebb munkálatok, a lágy íny és az állkapocs finom belsejében való szúrás és bökdösődés mind nem kívánatos kényelmetlenség – arról nem is beszélve, amikor egy fog nagyobb javításokat igényel.

Múlt héten három órás fogműtéten estem át, az eseményt műtét előtti és utáni részek fogták közre. Gondoljunk bele: mindez… egyetlen fog miatt. Még csak nem is létfontosságú szerv!

Mielőtt a fogorvos hozzálátott volna, összesen három injekciót döfött a szám belsejébe. Döfött, majd várt, megint döfött, megint várt.

- Még nem zsibbadt el a szája? – kérdezte aggodalmasan. Végül a gyógyszerek együttesen kifejtették hatásukat, a számban lévő idegek elhaltak, így nekifoghatott a feladatnak: a legújabb lézeres technikával szétnyithatta az ínyemet, hogy minden fog gyökere kilátszódjon.

Három órán át csapdában estem, a szám tátva, a legkorszerűbb fogászati eszközök végezték a dolgukat, miközben legalább hat Prabhupáda leckét meghallgattam. Azt mondta, hogy ha a test egészséges, az csoda – más szóval szokatlan és kivételes. A test alap esetben mindig rosszul működik, gondot okoz vagy lerobban.

Mia véleményetek Prabhupáda klasszikus analíziséről? Valaki úgy vélheti, hogy negatív és taszító. A Zen mesterek legjobbját is túlszárnyalva Prabhupáda a feje tetejére állítja az intelligenciánkat pár odavetett szóval, hogy ne ragaszkodjunk olyan erősen az illúzióinkhoz, és kezdjük az életet a Krisnaloka szemszögéből figyelni. Kétségtelen, hogy a tökéletes lélek számára, aki tényként ismeri a lelki test és a lelki világ dicsőségét, az anyagi létezésben minden pocsék és beteg.

Azon kívül, hogy leckét hallgattam az i-Podomról, mi mást tehettem volna a fogorvos markában? Íme az én hivatalos fogászati meditációm.

Minden fájdalom közepette, miközben mindenhova nyál fröcsög, és ki kellett öblítenem a vért a fogorvosi szék melletti kis mosdóba, összpontosítva arra gondoltam:

- Érezd csak. Ez ugyanaz a test, amiről maya azt ígéri, majd elhozza neked a tapintás gyönyörét. Érezd a nyálat termelő szádat, mely az ízérzékelésért felelős, mennyire fáj.

- Ne feledd, te bolond! – utasítom magamat. – Mivel el akarod fogadni ezt a bőrt, a nyálkahártyát, az ínyt, a nyelvet és az úgynevezett élvezetet, mely csapongó és nem létező, samsparsa-ja bhoga (Bg. 5.22), ezért el kell fogadnod a szenvedést is, amit a fogorvos rádmér. Krisna azt akarja, hogy újra visszanyerd az igazi gyönyörrel teli felsőbbrendű életet. Eljön Sri Caitanya Maháprabhuként, hogy ingyen osztogassa. Elfogadod?

 Dévamrita Szvámi, 2012. február 20., 3:33 

Írj kommentet