Oly közel, mégis oly távol

feb 02

A Mumbai-i GBC gyűlés után Delhibe érkezve egy estés programot tartottam Ő Szentsége Guru Prasada Szvámival Noida templomában, amely Delhivel szomszédos város. Az új fizetős autópályának befejezése még mindig késlekedik, amelyen villámgyorsan Vrindávanba lehetne érni. Nem, India autó-pálya tervezőinek eszébe sem jutott Vraja-dháma.
Láthatjátok, Vrindávana édessége és isteni csodája – a lelki világ legkiválóbb részének hasonmása –fizikailag létezni látszik az Agrához, a Taj Mahal városához vezető úton, mely egy világi csoda és ideiglenes kellem a szem számára az anyagi világ egyik jelentéktelen bolygóján. Az új autópálya arra hivatott, hogy a nemzetközi turistákat és a pénzüket minél előbb eljuttassa a Taj Mahalhoz.
– Olyan közel laktok Vrindávanához! – Ezt fogom mondani a Noida gyülekezetének, ha legközelebb találkozunk. – Csak úgy egy órás út, és ott is teremtek!
Látszólag.
Hadd magyarázza el a Caitanya-caritamrita:

„E hajlék az Úr Krisna akaratából nyilvánul meg az anyagi világban. Azonos az eredeti Gokulával — a kettő nem két különböző test.
A föld ott érintőkőből [cintámaniból] van, az erdők pedig kívánságteljesítő fákkal vannak teli. Az anyagi szem úgy látja, mintha közönséges hely lenne.
Az Isten iránti szeretet szemeivel azonban az ember megláthatja, mi ez valójában: az a hely, ahol az Úr Krisna a kedvteléseinek hódol a tehénpásztorfiúk és pásztorlányok társaságában.”

(Cc. Adi 5.19-21)

Lényeges pontok számunkra és az anyagi látásmódhoz való tragikus ragaszkodásunk számára is:

1. Ha azt gondoljuk, hogy az Úr földi és lelki égbeli lakhelye különbözik, hatalmasat tévedünk. Mindkettő lelki, keresztül kasul. Jelentéktelen elménk azonban anyaginak titulálja a földi dhámákat, és a Vaikunthán található eredetit lelkinek tartja.
2. Krisna ismeri beteg, anyag megsemmisítette látásmódunkat, ezért Ő, a Legfelsőbb Proaktív Személy tett ellene valamit. Mivel szennyezett, feltételekhez kötött érzékeink képtelenek mást felfogni, mint az anyagi energiát, ezért Krisna kegyesen elhozza nekünk a lelkit úgy, hogy az hasonlítson az anyagihoz. Dhámája és murti formája csodálatos módon megkönnyíti számunkra, hogy anyagi szemünkkel láthassuk a lelkit.
3. Szemgolyónk legborzalmasabb daganata azonban akadályozza látásunkat, és ezért arra az őrültségre leszünk hajlamosak, hogy azt képzeljük, az anyagi energia, ha kis mértékben is, a mi beteljesülésünkre való. Ahogy fokozatosan feladjuk ezt a visszás elképzelést, eredeti isteni látásmódunk visszatér.

Olyan messze van, ha azonban Sri Sri Gaura-Nitai szolgáit szolgáljuk, mégis könnyen elérhető.


Devamrita Szvámi, 2011. október 25., 3:27

Írj kommentet