Boldog kesergés: mi veszítünk, ő nyer

jan 31

A világ vagyonosabb fele félisten-verziójuk elvesztését gyászolják. A fogyasztói elektronika varázslásának, a szabad piaci vállalkozás és az amerikai álom megtestesítője, Steve Jobs elhagyta a testét.

Az elmúlt három hétben azonban olyasvalakinek az elvesztése hatott rám, aki felmérhetetlenül kedvesebb számomra, aki a Föld ékessége volt és csak bolygó a javát szolgálta messze minden világi hatás fölött.

Az ukrán fesztivál utolsó reggelén egy késő esti mega-kirtana után robbant ki a megdöbbentő hír. HH Niranjana Szvámi azt kérdezte tőlem:

- Hallottad a legújabb hírt? Kapaszkodj meg. – Készen álltam arra, hogy megtudjam, New York városa eltűnt a tengerben, a kommunista párt államcsínyt követett el, ismét érvényt próbálva szerezni akaratának – valami hasonlót vártam. De nem ezt:

- Gopipararanadhana eltávozott.

1973-ban találkoztam vele először, mint a new yorki templom újoncai éveket töltöttünk együtt a BBT-nél Los Angelesben azokban a legendás években, amikor a könyvkiadó részleg igyekezett derekasan lépést tartani Srila Prabhupáda nem evilági irodalmi termékenységével. Gopipararanadhana prabhu a szanszkrit részleg fő támasza lett, míg én az angol részleg vezetésébe és a gyártási folyamat egészébe merültem el.

Dicsőítem Steve Jobsot, aki előkelő helyeken jelentette ki, hogy mikor szegény diákként tengődött, a heti Hare Krisna vasárnapi lakoma tartotta életben. Eleget evett, hogy a következő vasárnapig kibírja. Az Apple technológia csodái tényleg lenyűgözően működnek, így segítve Krisna szolgálatát.

Még a tökéletes remekművét, mely mindenütt örömet szerez a fogyasztási láz híveinek és segíti az utazó szvámikat, hogy magukkal vihessenek egy egész könyvtárnyi vaisnava irodalmat, az ipadot sem lehet egy napon emlegetni azzal, amit Gopiparanandhana Prabhu tett a világért.

HH Jayadvaita Swamival és HH Kesava Bhárati Szvámival karöltve Gopiparanandhana prabhu arendelkezésünkre bocsátotta Sanatana Goswámi Brihad Bhagavatamritáját, mely Prabhupáda fordítása mellett a vaisnava klasszikusok legjobb tolmácsolása. A három kötetből szó szerint csak úgy árad a lelki hitelesség, hűség és precizitás. Ez a könyv a mérce mára és a jövőre nézve is, mely senki ne szalasszon el, miután először alaposan elolvasta Prabhupáda könyveit.

Ami Steve Jobs jövőjét illeti, mivel szegény diákként minden vasárnap részt vett a lakomán, majd később nyilvánosan is tanúsította, hogyan mentette meg az életét a krisnás étel, ezért garantált, hogy emberi testet kap ismét, és lehetőséget kap arra, hogy Krisna bhaktáival való kapcsolatát megerősítse.

Gopiparanadhana Prabhu azonban Krisna magán hajlékának lakója most, mivel két prédikáló út között hagyta el a testét egyik hazalátogatása során, amikor a Govardhana hegy melletti bázisán járt.

Nagyon fog hiányozni nekünk, de semmi okunk panaszkodni a történtek miatt. Valójában ünnepelnünk kell utolérhetetlen szerencséjét.

 

Devamrita Swami, 2011. október 7., 16:26

Írj kommentet