Minden beszéd értéktelen?

jan 30

Rá se ránts, mit mondasz. Az anyagi létezés alapvetően a saját útján halad. Ebben a világban a mindennapi élet sajátja az irgalmatlan hajtás a maga fáradhatatlan dinamizmusával.

Igen, a természet kirohanásai elől tényleg ki kell térnünk, valahogy hozzá kell szoknunk rövid itt maradásunk részleteihez, ameddig a test lehetővé teszi számunkra. Mi, a kozmosz gyermekei keltünk némi hullámot, valamennyire befolyásoljuk környezetünket, amíg az életünkként ismert kádban pancsolunk.

Miközben az anyagi természet, mondjuk egy cunami minden fő döntést kikényszerít belőlünk, úgy lökdös minket, mint egy roncsot, először a szárazföldön taszít rajtunk születéskor, aztán kivonszol minket a tengerhez – ami maga a halál.

Pár nem evilági, különleges szó azonban rengeteg változást hozhat mind az egyén, mind a társadalom számára. A Krisnáról szóló hiteles beszélgetés az anyagi létezés óceánját tócsává zsugoríthatja.

Szanátana Goszvámi a Brihad-bhagavatámritában rámutat arra, hogy a Krisna iránti szeretet, a préma akkor ébred fel, amikor a Krisnáról szóló szavak behatolnak az ember fülébe. Nem is beszélve arról, mi történik, ha egy megfontolt gyakorló figyelmesen elmélkedik rajtuk. Ahogy a tűz meleget és fényt ad, úgy a Krisnáról szóló beszélgetések is lelki érzelmeket keltenek a szívben.

Megfelelő körülmények között a gyermekből felnőtt lesz; az éretlen gyümölcs megérik. Ne fitymáld le a bhakti kezdetének értékét.

„Igen szerencsés az, aki logikus érveket sorakoztat fel azért, hogy megismertesse Krisna kedvteléseinek legfelsőbb dicsőségét. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom azoknak, akiket teljesen elönt a préma[Isten szeret - webszerk.], amikor csupán pár szót hallanak e kedvtelésekből.

(Brihad Bhagavatamrita 2.5.149)

Dolgozzunk eltökélten azon, hogy hiteles módon megérthessük Krisnát. Állandó türelem és állhatatosság segítségével fokozatosan a kincs birtokába jutunk, ami nem más, mint természetes, spontán fogékonyság a Krisnáról szóló pár szótag iránt.

Egy életnyi erőfeszítés vajmi kevés ár ezért.

 

Dévamrita Szvámi, 2011. augusztus 31., 1:29

 

Írj kommentet