A legnagyobb fesztivál: belső történet

jan 30

Ha tényleg az USA a legjobb elérhető demokrácia, akkor Ukrajna, Európa legnagyobb országa a demokratikus ár-megszorítójának a bolha piaca. A szabad ég alatt heti hét nap a nap 24 órájában leplezetlenül eladó a kormány minden szintjének ügye legyen az bírósági, törvényhozói vagy végrehajtói.

Csúsztasd le a pénzed az árus asztala alatt. Figyeld, ahogy a rendőrség, a bíróság, a kórházak és az egyetemek tántorognak utánad. Azoknak, akik a fejlett országokból érkeztek – melyekről úgy tudjuk, hogy érett, ipari demokráciák – nem bírja majd a gyomra ezt a látszólagos rendbontást.

Az ukránok azonban olyan régóta megbékéltek a saját rendszerükkel, hogy gyakran elintézik egy vállrándítással, hogy milyen ebben a világban az élet, ami mint a vagyon egy formája mindenkit boldoggá tesz. Ha szeretnéd, hogy valami elintéződjön, az a tisztességes, mondják, ha a táplálékláncban a legjelentéktelenebb hivatalnoktól a legmagasabb szinten álló bürokratáig mindenki kap egy falatot. És miért nem mutogatnak a hájas amerikai bankárokra, akik belerángatták a világot a globális gazdasági válságba; és mégis hányan kötöttek ki börtönben?

A középkorban Ukrajna területe a szláv kultúra hatalmas központja volt – mielőtt a mongolok elözönlötték és kiírtották volna a lakosságot. Hét évszázadnyi folyamatos küzdelem következett, mivel a környező Európai hatalmak egyre-másra püfölték és darabolták szét a fantom ukrán nemzetet. A 20. században aztán jött Sztálin, aki a mongol hordákat cuki bábukká változtatta.

Megszálottan igyekezett Ukrajna híres mezőgazdasági hatalmát kollektivizálni, kényszerített kollektivizálási politikája és a földelkobzás pedig megsemmisítette az élelmiszer készletet. Az éhinség, melyet a kivégző osztagok és a tömeges száműzések még jobban fokoztak, megtizedelték az országot, melyet valaha Európa legnagyobb kenyeres kosarának tekintettek. A történészek még mindig vitatkoznak a halottak teljes számán, a becslések szerint Ukrajna népességének 25%-a meghalt az úgynevezett Holodomor, vagy ukrán Holokauszt során.

2003-ban az ENSZ, azaz 25 ország beleértve Oroszországot, Ukrajnát és az Egyesült Államokat közös határoztatot írtak alá a Holodomor 70. évfodulóján, melyben a következő bevezetés áll:

„Az egykori Szovjetunióban többmillió férfi, nő és gyerek esett a totalitáriánus rezsim államvezetése kegyetlen tetteinek áldozatául. Ukrajnában az 1932-33-as nagy éhinség (Holodomor) 7-10 millió ártatlan életet követelt, és az ukrán emberek nemzeti tragádiájaként tartják számon.”

Most azonban ugyanaz az évekkel korábban szétmarcangolt terület az örök bhakti kultúra csakrája. Több mint 8000 bhakta tisztelte meg jelenlétével az országot több mint 120 ISKCON központból és formális gyülekezetből, így Ukrajna, noha Európa egyik legszegényebb országa, egyre inkább gazdag az odaadó szolgálatot tekintve.

Az ISKCON erőfeszítéseinek koronaékszere az az éves egy hetes feszivál, melyet szeptemberben tartanak a Fekete-tengernél. Témája: önzetlen odaadó szolgálat melyet minden anyagi motivációtól vagy nyereségre való vágytól mentesen végeznek. Csodálatos módon a reggeltől estig tartó egy hetes bhakti fesztivál teljesen ingyenes.

1996-ban kezdődött a fesztivál, ekkor 400 bhakta vett részt rajta. 2002-re a résztvevők száma elér-te az 1800-at, mivel minden évben nemzetközi idős vaisnavák csoportja szemináriumokat és kirtanokat tart. Minden bhakta belépődíjat fizetett, és kapott egy műanyag karszalagot, amely feljogosította, hogy elszállásolják, részt vegyen a szemináriumokon, kirtanokon és a praszádamon.

A 2008-as fesztivál után azonban Niranjana Szvámi, ISKCON GBC-je hirtelen megváltoztatta ezt a megközelítést. Amint az 5 órás mangala-áratira, a nap első gyülekezeti éneklésére tartott, észre-vette, hogy azok a bhakták, akik nem tudták megengedi maguknak a fesztivál díját, igyekeztek lopva kitérni a bhakta biztonsági őrök elől, hogy titokban részt vehessenek a kirtanon. Őszinte eltökéltségük – korán keltek, hogy részt vehessenek a hajnal előtti éneklésen – nagyon megindította őt. Niranjana Szvámi elkezdte újra gondolni a fesztivál koncepcióját.

- Megszűnt a fesztivál díj, és a karszalagot ellenőrző erők – meséli a nemzeti titkár, Acyuta-priya. Az új irányelv: „Jöjjön egy valaki, jöjjön mindenki – Krisnától függünk, és annyi embert szolgálunk, amennyi felbukkan. Sőt mi több, többé egyetlen fesztiválszervező sem kap semmilyen jutalmat herkulesi, maratoni erőfeszítéseikért – minden odaadó szolgálat a bhakti teljesen önkéntes felajánlása.

Regisztrációnál a bhaktáknak elmondják, hogy a fesztivál praszádam és program költsége átlagosan körülbelül 40 dollár fejenként, mindenki annyit fizet, amennyit tud vagy akar, akár kevesebbet, többet vagy semmennyit.

A 2011-es fesztivál szeptember 15-én ért véget, és hivatalosan 6000 bhakta résztvevőt jegyeztek fel – így könnyen válhatott az ISKCON legnagyobb eseményévé. Misztikus módon a fesztivál költségei kiegyenlítődtek, az összeget ukrán és külföldi gazdag adományozók egészítették ki, akiket a fesztivál merész lelki látásmódja és szakértő szervezése ösztönzött.

Hogy lehet megetetni reggel és délben több mint 6000 vendéget? Minden nap más és más ukrán főtemplom vállalja a felelősséget, hogy megfőz. Örömömre szolgált, hogy a veterán idősebb nemzetközi vendégek választhattak különösen egészséges menüt; még amaránt, quinoa és rengeteg pácolt gyömbér is volt.

Ebben az évben az előadást tartó és kirtanokat vezető vendégek nemzetközi sorában ott volt HH Niranjana Swami, HH A.C. Bhaktivaibhava Swami, HH Prabhavishnu Swami, HH Indradyumna Swami, HH Prahladananda Swami, HH Bhakti Vijnana Goswami, HH Devamrita Swami, HG Bada Hari das, HG Yadubara das, HG Ganesh das, HG Dhanesvara das, HG Navina Nirada das, HG Caitanya Candra Charan das, HG Madhava das, HG Sarvatma das és HG Devaki dasi.

Kiterjesztve a fesztivál irányelvét, hogy mindenki annyit adományoz, amennyit szívből tud, a hatalmas fesztivál ajándék boltja is úgy döntött, hogy ezt a bevett gyakorlatot követi. A bhakták besétálhattak az üzletbe, fogtak valamilyen bhakta kelléket vagy ruhát, és annyit fizettek, amennyit tudtak vagy akartak. Csodálatos módon a bolt nyereséget termelt.

A bejelentkezéskor vagy az ajándékboltban fizetett adományokból keletkező többletet közvetlenül a következő évi fesztiválba fektetik. Mivel minden évben 1000 fővel nő a résztvevők száma, egy örömteli gond merül fel: hol lehet olyan sátrat és padlózatot találni, amely legalább 7000 lelkes Srimad Bhágavatam lecke hallgatót és Hare Krisna kirtanon boldogan ugrándozót be tud fogadni?

 

Dévamrita Szvámi, 2011. szeptember 24., 10:32

Írj kommentet