Mayapuri álmodozás

dec 22

Ausztrália legdélebbi partján, Cairnes-ban ébredtem ma reggel, és közben Mayapur járt a fejemben. Tudom, hogy Vrindavan és Mayapur nem tárul fel a lázadó, diszharmonikus lelkek előtt. Bármilyen csodálatos is, annál sokkal több rejlik ott, mint amit az érzékeink felfoghatnak.

India szent helyein tett látogatás csakis akkor hat az életünkre drámai módon, ha elég tudással és alázattal rendelkezünk és elfogadjuk, hogy amit érzékelünk, nem a teljes valóság, még ha érzékeink fizikailag működnek is.

„Itt vagyok, mégsem vagyok itt” Vrindavan és Mayapur bizalmas birodalmának a helyes értékelési módja.

„Miért kellene látnom, milyen érdemet szereztem eddig?” – Ez az a hozzáállás, mely a szent Dhámában lelki szempontból visz minket valahova, amíg fizikailag ott tartózkodunk.

Ahogy Srila Bhaktivinoda Thakura mondja: „A Sötét kor lázadói, kiket az illúzió köt meg, miért rendelkezhetnének azzal az előjoggal, hogy láthatják Krisna bizalmas lakhelyének örök, teljesen lelki és határtalan kincsét? Maya ezért a dhámák lelki valóságát elrejtette földi területekkel.

A lázadással és irigységgel megvert szem csak annyit lát, amennyit egy világi felfedező.

Tudat alatt őszintén foglalkoztathat minket, amit jelenleg nem érdemlünk meg, amit nem becsülünk. Olyan ez, mint a csüggedt szerelmesek esete, akiknek közeledését látszólag figyelmen kívül hagyják, vagy elutasítják. Ilyenkor úgy dönthetünk, hogy bezárkózunk a saját kagylóhéjunkba, feltételekhez kötött természetünkbe. Ezt a mély pszichikai állapotot jelezve amikor senki sincs a közelben, a legtalálóbb kifejezési módunk egy-egy „hm”. Az internetes Urban Dictionary szerint ez annyit tesz: „Olyan hang, melyet akkor ad ki valaki, ha maga alatt van vagy duzzog.

Más szóval:

– Ha Krisna nem akar most engem, a pokolba vele; teszem a saját dolgom, ahogy Ő is. Ne feledd, megvannak a saját Kali-yuga kedvteléseim.

Ne mérgelődj.

Ne okozz magadnak felesleges gondot teljesen megalapozatlan csalódással.

Áldozd ezt a rövid életet Mahaprabhun keresztül Krisna szolgálatára, majd a Dhámák tényleg meghálálják az erőfeszítést. Ahogy maya köde felszáll, megpillanthatjuk a Valóságot, Krisna személyes lakhelyének lelki gazdagságát.

 

Dévamrita Szvámi, 2011. augusztus 5., 0:08

Írj kommentet