A szvámi lebukott . . . Las Vegasban

nov 21

Kis csapatunk Strip, a Las Vegas-i Sin City hedonista örömeinek fő sugárútja felé tartott. Most be kell vallanom: testeket kerestünk.

Komolyan.

Nem éjjel jártunk ott, ami a legjobb időszak a viták korában élő élvhajhászok számára. Délelőtt 10 óra körül. Azért ezt az időpontot választottuk, hogy elkerüljük a tömeget. A Luxor Hotelt jelöltük ki célpontunkká, mely a világhírű „Testek” című kiállításnak adott helyet. Emberi testeket és szerveket állítottak ki, melyeket előzőleg kémiai úton tartósítottak és színeztek, hogy minden szerv, izom, ideg és artéria feltűnő legyen.

Micsoda látvány!

Pár éve hallottam a kiállításról, miközben a neten multimédiás bemutatót kerestem egy vasárnapi beszélgetéshez.

Azokat a képeket nem lehet egy napon emlegetni magával a kiállítással, ami azóta sokat fejlődött. A hatása, a végső igazság ott csapott le ránk, ahol hagytuk.

Az első teremben emberi csontvázak álltak. Aztán gyorsan még szemléletesebb lett minden: valódi teljes testek, amelyről a bőrt lehántották, hogy látszódjanak az izmok, a csontok, az erek, az idegek, a porcok és minden egyes szerv.

Néhány testet teljes egészében kettéhasítottak, ahogy Bhima tette Dzsarászandhával, ahogy Krisna javasolta neki. Mindkét felébe betekintést nyerhettünk, az agyba és a törzsbe egyaránt. Más testeket vízszintesen vágtak ketté.

Emberi szervek teljes sorozatát is bemutatták: néhány megduzzadt, néhány kettészelve, néhány egészséges, néhány beteg. Minden mirigy, az emésztő szervrendszer minden egyes része, szívek és persze agyak – egész és felszeletelt – ott feküdt a szemünk előtt.

Az embriók voltak a leginkább lenyűgözőek (melyek természetes úton haltak meg). Tíz hetes borsó nagyságútól teljesen egészében végig követhettük az ember születése előtti fejlődés minden egyes fázisát.

A recepciós elmondta, hogy az emberek átlag egy órát töltenek a kiállításon. Kis bhakti-jóga gyakorló csapatunk majdnem három óra múlva bukkant fel ismét.

Mások voltunk, mint a turisták, akik érdekességeket és jó időtöltést kerestek, amíg a dolgukat intézték Vegasban – mi elvarázsolódtunk. Nem hétköznapi szemmel tekintettünk a kiállításra: a tudás szemével láttuk. Bhagavad-gíta és Srimad Bhagavatam versek és magyarázatok árasztották el az elménket.

– Hogyan is azonosíthattam magamat ezzel a testtel? Mekkora ostoba vagyok! Sőt, ami még rosszabb, azt képzelem, hogy a bőr, izom, zsír, csontok és szervek halmazát élvezem. Pillants rá a szépség rejtett kincseire! Ott fekszenek a szemem előtt: arcok, lábak, mellkasok, keblek, intim testrészek, és így tovább – felnyitva, hogy felfedjék titkukat. Becsapott engem a bűvészmutatvány, az illuzórikus energia.

Ezen elmélkedtünk. Sőt mi több, később észrevettük, hogy úgy tekintünk az emberekre, mintha ketté lennének vágva, de testükben ott lakozna a szellemi lélek. Holisztikusan láttuk őket, rétegek, szervek és egyebek mozgó zsákjaként, mint anyagi és lelki formában megjelenő Krisna energiája.

Most már értem, Srila Prabhupada miért akart annyira felülmúlhatatlan kiállításokat Mayapurban a Védikus Planetárim templomában.

A szvámi lebukott . . . Las Vegasban

 

Dévamrita Szvámi, 2011. július 13., 19:46

 

Írj kommentet