A hús – 2. rész

nov 08

Ha észreveszem, hogy a házam ég, milyen gyorsan kell kimenekülnöm? Mit gondolsz? Ha nagyon hideg van kint, először még kellemesnek is tűnhet a meleg. Aztán ahogy a ház fa berendezése égni kezd, az illat még akár tetszhet is nekünk. A füsttől ugyan fájni kezd a szemünk, más érzékünk jól érezheti magát. Végül is, ki szereti a hideg lakást?

Az anyagi élvezet teljes folyamatának elutasítására való kísérlet meglehetősen ijesztőnek tűnhet. Tökéletlen és feltételekhez kötött érzékeink számára az anyagi világba való belegabalyodás első körben élvezetesnek tetszhet. A bhaktikus tudás azonban biztosít minket a felől, hogy rosszul látjuk a dolgot, egy meglepő és képtelen délibáb külső felszíne ejt minket zavarba, az Illúzió 1-es Fázisával csal minket tőrbe: Hát nem néz ki jól, nem ragyogó érzés?

Ahogy az anyagi élvezet valóságával nem lehetetlen elbánni. Amikor Krisna szolgálatában valódi ízre teszünk szert, bármi másra is vágynánk, számunkra nem éri meg többé az erőfeszítést. Ezért akár fokozatosan, akár azonnal de hagyjuk el az anyagi lét ideiglenes és ki nem elégítő élvezetét, és gyűjtsünk valódi gazdagságot: Krisna szolgálatát.

 

Dévamrita Szvámi, 2011. június 29., 21:34

 

Írj kommentet