A hús kudarcra van ítélve? 1. rész

nov 04

„Tévedni emberi dolog.” – mondják. Azzal magyarázzák, hogy sosem várhatjuk el, hogy teljes mértékben érzékeink urai legyünk – mint látod, a büszkeségünk becsap minket, hogy így gondolkodjunk.

Az elmélet szerint kudarcot vallani az érzékekkel szemben az élet szerves része. Fogadd el, készülj arra, hogy kudarcot fogsz vallani, és higgy az isteni kegyelemben, amibe kapaszkodhatsz. Ez a csökönyösséggel járó bizalom a valódi alázatosság. Más szóval, Isten minden gyermeke tartsa meg a hitét, miközben májaba(illúzióba) esik.

Tegyük félre az emberi mitológiát. A lelkes bhakti-jógi miként veszíti el az anyagi energia iránti ízt? Egész egyszerűen Krisnát szolgálja. Minél jobban lefoglalod magadat a közvetlen szolgálatában, annál kevésbé hajlasz arra, hogy illuzórikus energiája előtt hódolj meg.

Felmerül a kérdés: mivel az időnkénti késztetés arra, hogy az anyagi természetet élvezzük, azt mutatja, hogy még nem vagyunk teljesen szilárdak a bhaktiban, és nem tapasztalunk teljes ízt, akkor mi tart minket mégis az ösvényen, hogy próbáljunk fejlődni?

A kötelesség és eltökéltség lényeges tényezők. Fedezd fel a magad számára a bhakti folyamata követésének az előnyét még akkor is, ha csak azért csinálod, mert muszáj. Még aki csak azért követi az utasítást, mert az áll az előírásban, az is sokkal magasabb rendű életet él, mint az, aki a féktelen érzéki élvezetnek hódol.

Az intelligencia az-e, ami a beteget, azaz a bhaktát, aki igyekszik kigyógyulni az anyagi vágyakból, előre mozdítja, még ha kényszerítenie is kell magát?

A beteg sosem intelligens, magyarázta egyszer Prabhupada.

-Nem várhatod el, hogy intelligens legyen. Bele kell egyeznie az orvos utasításaiba. Ez az intelligencia. Tudnia kell, hogy beteg, követnie kell az orvos utasításait. Az sokat fog rajta segíteni.

Ha valaki beteg, hogyan várhatjuk el, hogy az intelligenciája megfelelően működjön? Ha annyira értünk hozzá, miért mi betegedtünk meg? Ha a gurura és a sástrára bízzuk magunkat, okosak vagyunk. Annyira vagyunk intelligensek, amennyire a hajlandóak vagyunk a transzcendentális orvosi utasítások követni.

A bhakti esetén az eltökéltség nem valami hideg, sivár dolog, noha trükkös elménk azt mondhatja nekünk. Az önkéntes beleegyezés és elhatározáson belül megtalálod a valódi szívélyesség, melegség és elégedettség csíráját, amire legbelül olyan régóta vágytál – főleg, ha megtanulod, hogyan fejlődj az elkötelezett bhakták társaságában.


Devamrita Swami, 2011. június 24., 14:40

 

Írj kommentet