Önkritika

szept 21

Valld be őszintén. Az emberek vágynak az intenzitásra és arra, hogy valamiben elmerüljenek. Olyannyira, hogy próbáljuk a samsára, az anyagi létezés erdőtüzének perzselő lángját élvezni, és boldogságnak tituláljuk az égető érzést.

– Ó, ez a beteljesedés. Jó érzés!

Krisna kedvteléseit olvasni a legintenzívebb elmerülést igényli. Főleg a Bhágavatam és a Krisna könyv öt rasa-lila fejezete, és az Úr Caitanya elkülönülésben tapasztalt érzelmeinek leírása a Caitanya Caritamritában – ezek megkövetelik a teljesen áhítatos és alázatos hozzáállást.

Ahogy lapozok, az elmém Srila Prabhupada kegyéért fohászkodik, hogy tegye képessé alacsony rendű tanítványát arra, hogy a megfelelően ráhangolt elmével és lelki látásmóddal haladhasson előre. Hadd csapkodjon a lelki intelligencia az ostorral, és emlékeztessen engem arra, hogy amit olvasok, egyáltalán nem kapcsolódik semmilyen anyagi tulajdonsághoz vagy tapasztalathoz – Krisna kedvtelései teljesen kívül esnek az anyagi világ területén.

A vágyam az, hogy a nektári leírás hatására térdre essek, és meghódolásom jeléül teljes dandavatot mutassak be a földön, elismervén, hogy csakis Krisna az élvező. Egy bizonyos ponton el kell ismernem, hogy az idő nem számít, csak ragyogjanak ezek a lilák annyira töltsék el és finomítsák elmémet, amennyire be tudom őket fogadni.

Ezután japa közben felbukkant egy gondolat: mivel Krisna neve nem különbözik a kedvteléseitől, ezért ugyanez az éber hozzáállás szükséges japa alatt is, máskülönben sértést követek el – Krisna nevét, formáját, tulajdonságait és kedvteléseit anyagi szempontból különbözőnek tekintve.

A Kali korban különösképpen Krisna neveinek éneklése az, ami a bhakti folyamatát előmozdítja. Ezen a ponton lefüleltem magamat: belesétáltam a csapdába. Krisna kedvtelései szeretetteljesen arra kényszerítenek, hogy a nevére figyeljek, így cserébe egyre buzgóbban hallgatom a kedvteléseit. Ez a végtelen kör azt eredményezi, hogy egész nap minden érzékünket áldozatos odaadó szolgálatban foglalhatjuk le.

 

Dévamrita Szvámi, 2011. június 3., 3:14

Írj kommentet