Őrült tej egy őrült világnak

júl 09

Azt mindenki tudja, hogy a boltokban árult ipari tej szembetűnően különbözik a tehén eredeti szeretetteljes ajándékától. Most az okos tudósok még jobban el akarják torzítani ezt a csodás ételt. Ezt úgy érik el, hogy megváltoztatják a teheneket, emberi géneket ültetnek a DNS-ükbe. A folyamat azzal jár együtt, hogy tejelő tehenek genetikailag módosított embrióit ültetik pótanya tehenekbe.

Mivel nem minden nő szoptatja a gyermekét, és a bébitápszer csak egy alacsonyabb rendű helyettesítő, a biotech pénzbefektetők piacot remélnek. A séma? Azáltal, hogy összekeverik a tehén embrió DNS-ét emberi génekkel, „szupertej” fog folyni – együttesen lesz benne mindaz a jó, amit a tehén tőgye ad, és nagy mennyiségben mindazok a kulcsfontosságú tápanyagok, melyeket a nő keble biztosít.

A kutatók vezetője szerint:

– Az emberihez hasonlatos tejnek 10 vagy még több évre van szüksége ahhoz, hogy végül ezt a kiemelt tejet a fogyasztó csészéjébe önthessük.

A laboratórium elárulja, hogy körülbelül 300 tehenet számláló csordát gyűjtöttek össze, amelyek képesek az „emberiesített tehéntejet” termelni. Az Egy tudomány közkönyvtára c. tudományos lapban közölték, hogy ezek az úgynevezett génkeresztezett állatok fizikailag hasonlítanak a normális tehenekhez.

Kínában, ahol a biotech törvények lazák és nincs, aki ellenezze, a kísérletek folytatódnak, míg a többi génmódosított ételre vár a világ. A bevont tudósoknak sikerült már 3 generációnyi módosított tehenet létrehoznia, a tehén/emberi tej kereskedelmi gyártása azonban sokkal nagyobb csordát igényel.

Két kísérletben 42 módosított tehénből 26 maradt életben – 10 azonnal születés után, és 6 néhány hónappal később hullott el.

A biotech tudósok világszerte készek elfogadni, hogy a genetikai módosítás során alkalmazott klónozó technika hatást gyakorolhat a módosított állatok fejlődésére és túlélési esélyeire. Az elfogadott tudományos rejtély azonban az, hogy miért.

A State Key agro-biotechnológiai laboratórium vezetője erősködik, hogy az „emberihez hasonlatos tej” olyan biztonságos, mint a hagyományos tehéntej, s leírja annak ízét is:

– A kevert tejnek erősebb a zamata, mind a normálisnak.

Hogy mi a tehenekre, az emberre és a természetre gyakorolt rövid és hosszú távú hatása? Nem tudni.

Bízzunk bennük.

A piacgazdaság és etikájának láthatatlan keze, melyet az általunk választott erényes politikusok figyelnek, minden tud rólunk.

 

Dévamrita Szvámi, 2011. április 24., 1:14

Írj kommentet