Bhakti titkok, amikor a gyerekek felnőnek

júl 09

Bár a lelki érzelmek elpusztíthatatlanok, az anyagi tulajdonságokat megsemmisítik. Mivel vágyunk az önzetlen odaadó szolgálatra, ill. szeretnénk benne elmerülni, ez szunnyadó lelki személyességünk fokozatos újra felbukkanásához vezet. A hiteles személyesség egén húzódó valódi érzelmek vibráló szivárványa az anyagi tulajdonságokat a maguk valójában láttatja – sápadtnak és száraznak.

Amit a bhakták éreznek elkötelezett napi szolgálatuk folyamán, az dicsőséges. Ezen érzelmek fölött, az odaadó szolgálat gyakorlati szintjén bimbózik az az ékkő, amely a lelki tökéletesség bizalmas és legmagasabb rendű érzelme – röviden az Odaadás nektárjának második része. Ezeknek a Krisna kedvteléseiben tapasztalt csúcsponti érzelmeknek a leírása megzavarhat minket. Éretlenségünkben félreérthetjük őket.

Azért, hogy az előre vezető utat megtisztítsa, Raghunátha dász Goszvámi, aki alázatosan elfogadta egy törekvő bhakta helyzetét, a következő kérdést tette fel az Úr Caitanya személyes titkárjának, Szvarupa Damodára Goszváminak:

- Krisna bensőséges kedvtelései közül képtelen vagyok megérteni az emelkedett vaisnavák, Candidász és Vidjápati által oly csodálatosan megénekelt isteni szeretetet. Ezekből a dalokból csak a világi szeretet külsődleges üzenetét fogom fel, s úgy tűnik, mintha a férfi és nő közötti vonzalmat mutatná be.

Hogyan is lehetnek a hétköznapi kéjvágyat tiszta, lelki szeretetnek tekinteni? Kérlek, taníts engem, hadd értsem meg hiteles módon. Milyenaz isteni szeretet természete Krisna kedvteléseiben ?

Az Úr Caitanya a társaságodban megízleli ezeket a dalokat és a hangulatukat, én azonban nem léphetek be a bensőséges kapcsolatoknak ebbe a világába. Mivel Maháprabhu a te gondjaidra bízott, kérlek kedvesen segíts nekem, hogy megfelelően megértsem ezeket a bizalmas igazságokat. Légy kegyes hozzám, és magyarázd el nekem a tiszta szeretet dimenzióit. Ekkor, mentesen minden kétségtől, örökre hálás leszek neked.”

 

Dévamrita Szvámi 2011. május 2., 23:43

Írj kommentet