Anyák napi manőverek

júl 09

A férjem vonszolt el egy vasárnapi programra anyák napi ajándék gyanánt. – áradozott nekem boldogan Dváraka-puri, egy három gyermekes anyuka. Az emlékezetemnek csak erre a lökésre volt szüksége – eszembe jutott, hogy felhívjam 83 éves anyukámat, aki az USA-ban él, 16 órányi időeltolódási zónában.

– Nem kér sokat – fejtettei ki Dváraka-puri. – Csak hallani akarja a hangodat és tudni, merre vagy – ez afféle örök anyai dolog, nem számít, milyen ősi.

Az eszembe véstem a tanítványom szavait, aki egy másik tanítványom édesanyja: anyukám csak annyit akar, hogy hallhassa a hangomat, és tudja, merre vagyok.

Tavaly anyák napján egyik fivérem sem hívta őt fel. Amikor ezt megtudtam, megragadtam az alkalmat, hogy hatalmas adagot helyezzek az érzelmi bankszámlára.

– Látod, melyik fiadat érdekled igazán! – jelentettem ki. – Ez a bizonyíték. Szvámi vagyok, egy hajléktalan csavargó, és egészen Új Zélandról hívlak, ami az utolsó állomás az Antarktisz előtt. A többi fiad jólétben él és anyagi szempontból sokat elért, könnyen elérhetnek téged az USA-ban, mégsem hívnak.

Fogadd el a valóságot: ismerd el, hogy én vagyok a legfigyelmesebb és legelőzékenyebb fiad, még ha csak évente egyszer látogatlak is meg, és azt állítod, hogy ritkán tudod, éppen hol tartózkodom a nagyvilágban.

Ügyesen eltitkolva, hogy bármelyikünket is jobban szeretne, olyan gyakorlottan, ahogy arra csak az anyák képesek, hangsúlyozta, hogy minden fia egyenlő az ő szemében. Mindazonáltal elismerte, hogy mivel elsőszülöttje vagyok, mindent megadott nekem, amit csak tudott.

– Végre, itt az igazság. – feleltem győzelemittasan.

– Nem, kedvesem, nem érted. – vágott vissza. – A két öcséd házas emberek. Tudom, min mennek keresztül – te viszont nem. Tudod, a nőket nem könnyű eltartani. Sajnos te kihagytad ezt a csodálatos és gyümölcsöző tapasztalatot.

Kétségtelenül az történhetett, hogy az öcséid feleségei uralkodnak férjeik felett így vagy úgy; ezért nem volt eszükben engem felhívni anyák napján – ezt értékelem.

– Nevetséges. – tiltakoztam. – Annyi kifogást találsz nekik, nekem egyet sem.

Így zajlik az élet a családban: a nagyra törők és az erős matriarchák próbálnak összefogni, és megérteni egy hajléktalan, nincstelen szvámit.

 

Dévamrita Szvámi 2011. május 9., 12:40

Írj kommentet