Amikor egy egész élet gyakorlatának zöld mangója beérik

júl 09

A jó szülők sosem beszélnek gyermekeik előtt bizalmas felnőtt dolgokról. Ahogy a gyerek felnő, és érett lesz, az élet és e világi szerelem története világossá válik előtte.

Egy képzett guru bizalmasságát és gondoskodását bemutatva Szvarúpa Damodára Goszvámi egy csendes, elhagyatott helyen válaszolt Raghunátha Dász Goszvámi kérdésére.

Az Úr Caitanya személyes titkáraként Szvarúpa Damodára Goszvámi megszilárdította a hagyományt: Krisna szerelmi kedvteléseit sosem szabad a tömeg előtt hirdetni. A hozzá nem értő fülek könnyedén összetéveszthetik a transzcendentálist a világival, és fordítva.

Sőt, Maháprabhu választotta legbizalmasabb kevés társa közül Szvarúpa Damodára Goszvámi élénken példázta azt a hatalmas alázatot, amely azt jellemzi, aki ténylegesen ismeri Krisna madhurya liláját.

– Sem én, sem az Úr Caitanya olyan bensőséges társa, mint Rámananda Raya vagy Gadádhara Pandit sem értik Krisna tökéletes és bensőséges kapcsolatait, melyeknek az Úr Caitanya maga a forma. – kezdte a Raghunátha Goszvámihoz intézett választ.

– Ha azonban ugyanez az Úr Caitanya irányítja a nyelvemet és Ő maga felfedi a saját magáról szóló legbizalmasabb tudást, akkor a kegyéből betekintést nyerhetsz ebbe a rejtélybe és megtapasztalhatod ezt a korlátlan örömöt, amelyet a hiteles hallgató nyer akkor, ha hitelesen megérti.

Dévamrita Szvámi 2011. május 5., 11:01

Írj kommentet