Melyiket szereted jobban —Vrindavanat vagy Mayapurt?

jún 23

Néha hallom, ahogy bhakták azt mondják:

- Jobban szeretem Vrindavanat, mint Mayapurat.

Nem értem, miért mondják ezt, hiszen nincs különbség. Mayapura Gupta Vraj, azaz rejtett Vrindavana. Narottama Dasa Thakur szerint ha bárki tényleg megérti, hogy az a terület, ahol az Úr Caitanya a kedvteléseit végezte egyenértékű Vrindavan transzcendentális hajlékával, az a bhakta valójában Vrindávanában él.

Sőt, ahogy Jagadananda Pandit,  Sri Caitanya Mahaprabhu bensőséges társa rámutat arra, hogy a gaura-lila még eksztatikusabb, mint a krisna-lila és a gaura-lilában a szeretetteljes kapcsolatok legintenzívebb lényege kerül a felszínre.

Azért van jelen a gaura-lilában a szeretet utánozhatatlan foka, mert a lelki világban a legmagasabb szinten működő gyönyör energia eksztatikus módon átöleli Krisnát, és Srimati Radharani érzelmeivel és ragyogásával ruházza fel őt.

Jagadananda Pandit kifejti, hogy ahogy Krisna megízleli a szív vágyát, nagyobb élvezetben van része Navadvipa-dhamában mint Vraja-dhamában

Az Úr Caitanya az Úr Krisna eredeti, legcsodálatosabb formája, és az Úr Krisna az Úr Caitanya eredeti, legcsodálatosabb formája. Mindekettő egyszerre és örökre minden ok eredeti oka.

 

Dévamrita Szvámi, 2011. március 30., 13:07

Írj kommentet