Távozás Vrindavanaból

jún 21

Nehéz volt elhagyni Vrindávant, az élet azonban nem arra való, hogy élvezzük Krisnát, hanem szolgáljuk Őt. Krisna élvezete a valódi bhakta létezésének értelme. Ha valaki Vrindavana dhamaban él, az azt jelenti, hogy “Krisna arcában” van. Más szóval “betörünk a személyes terébe”. A bhaktának óvatosnak kell lennie, finoman lépdeljen a bizalmas környezet miatt.

Srila Prabhupada a dhámákat olyan helynek szánta, ahova azok, akik másutt dolgoznak, ellátogathatnak, feltöltődhetnek itt, és lemoshatják magukról azt a sok szennyeződést, amit a prédikálás során legnagyobb erőfeszítéseik ellenére is összeszedtek.

Az én küldetésem az, hogy intenzíven végezzem az odaadó szolgálatot, és igyekezzek Krisna figyelmét magamra terelni. Ez azt jelenti, hogy először Krisna bhaktájának a figyelmét kell magamra terelnem.

Bhaktivinoda Thakura így énekel: “krsna se tomara, krsna dite para”. Srila Prabhupada a magyarázatában azt mondja:

“Krisna a tiszta bhakta tulajdona, és ha egy tiszta bhaktánál keresünk menedéket, õ nagyon könnyen át tudja nekünk adni Krisnát. Prahláda egy bhaktát akar szolgálni, ezért így imádkozik Krisnához: „Kedves Uram, kegyesen add meg nekem, hogy egy nagyon kedves bhaktád az oltalmába fogadjon, hogy szolgálhassam õt, s ezzel elégedetté tehesselek Téged!”

(Srímad Bhágavatam 7.9.42)

Miért olyan nehéz elhagyni Vrindávanat? Mert ott olyan könnyű a Hare Krisnát énekelni és Krisnára gondolni. Az intelligencia is kristálytisztán működik a dhámában. Persze, ahogy Bhaktisiddhanta Sarasvati említette, nem vehetsz jegyet és várhatod el, hogy majd Vrindavanaba érkezel. A valódi Vrindavanaba csak a szolgák önzetlen szolgái képesek belépni. Valaki minél inkább a szolga szolgája, a lelki valóság annál inkább fedi fel magát előtte.

Dévamrita Szvámi, 2011. március 13., 7:41

Írj kommentet