Lalasamayi Prarthana

máj 20

Lalasamayi Prarthana

‘gauranga’ polite habe pulaka-sarira
‘hari hari’ bolite nayane ba’be nira

ara kabe nitai-cander koruna hoibe
samsara-basana mora kabe tuccha ha’be

visaya chariya kabe suddha ha’be mana
kabe hama herabo sri-brndabana

rupa-raghunatha-pade hoibe akuti
kabe hama bujhabo se jugala-piriti

rupa-raghunatha-pade rahu mora asa
prarthana koroye sada narottama-dasa

 

Õ Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivédanta Szvámi Prabhupáda magyarázata:

 

Ezt a dalt Narottama dása Thákura, a Gaudija-vaisnava-sampradája, az Úr Caitanyától eredõ tanítványi láncolat kiváló bhaktája és ácáryája énekelte. Narottama dása Thákura számos dalt írt, melyeket minden vaisnava hitelesnek ismer el. Ezek a dalok egyszerû bengáli nyelven íródtak, tartalmuk, értelmük azonban nagyon mély.

Ebben a dalban így énekel: ‘gauranga’ bolite habe pulaka sarira. Akkor érjük el a szent nevek éneklésének tökéletességét, ha a testünk remegni kezd, amikor kimondjuk az Úr Gauranga nevét, aki útjára indította a sankirtana-mozgalmat. Ezt nem szabad utánozni, de Narottama dása Thákura mégis felteszi a kérdést: “Mikor jön el számunkra az a pillanat, amikor remegni kezd a testünk, ha az Úr Gauranga nevét énekeljük?” A remegés után pedig—‘hari hari’ bolite nayane ba’be nira: “A Hare Krisna éneklése közben a szemet elönti a könny.”

Azután így szól: ara kabe nitai-cander koruna hoibe. Mindannyian az Úr Nityánanda kegyérõl kérdezõsködünk. Nityánanda az eredeti lelki tanítómester, így Gaurangát, azaz az Úr Caitanyát az Úr Nityánanda kegyén keresztül kell megközelítenünk. Mirõl lehet felismerni azt, aki megkapta az Úr Nityánanda indokolatlan kegyét? Narottama dása çhákura kijelenti, hogy annak, aki valóban megkapta az Úr Nityánanda indokolatlan kegyét, nincs több anyagi vágya. Ara kabe nitai-cander koruna hoibe samsara-basana mora kabe tuccha ha’be. A samsara-basana kifejezés azt jelenti: “az anyagi élvezet utáni vágy”, s Narottama dasa azt kérdezi, hogy vajon mikor válik ez majd teljesen jelentéktelenné. Amíg testünk van, addig természetesen számos anyagi dolgot kell elfogadnunk, de semmiképpen sem az élvezet szellemében, hanem azért, hogy a testünket és a lelkünket összetartsuk.

Narottama dasa késõbb így fohászkodik: rupa-raghunatha-pade hoibe akuti: “Mikor ébred bennem mohó vágy arra, hogy tanulmányozzam a hat Goszvámi könyveit?” Az akuti azt jelenti: “mohóság”. Rupa Goszvámi, az odaadó szolgálat atyja, Bhakti-rasamrita-sindhu címû mûvében nagyon szépen leírja az odaadó szolgálat folyamatát. A Caitanya-caritamrita és más könyvek is foglalkoznak ezekkel a témákkal, melyeket Az Úr Caitanya tanítása címû könyvünkben foglaltunk össze. A hat Goszvámi tanításain keresztül kell megismernünk Rádhá-Krisna szerelmi kedvteléseit. Narottama dása Thákura azt az utasítást adja nekünk, hogy ne próbáljuk saját erõfeszítésünkbõl megérteni Rádhá és Krisna szerelmét. Ezt a szerelmet—a yugala-piriti—a Goszvámik útmutatásai alapján kell megértenünk.

Amíg az elme túlságosan elmerül a materialista gondolatokban, addig nem léphetünk be Vrindávana királyságába. De Narottama dása çhákura kijelenti: visaya chariya kabe suddha ha’be mana kabe hama herabo sri-brindabana: “Amikor az elmém teljesen megtisztul, s mentes lesz az anyagi aggodalmaktól és vágyaktól, megérthetem majd Vrindávanát és Rádhá-Krisna szerelmét, lelki életemet pedig siker koronázza majd.”

Írj kommentet