Egy valódi bhakta dicsősége

ápr 09

Egy nagyszerű ISKCON bhaktára, Janananda prabhura, Mr. Rathayátrára emlékezek, aki 1976-ban, 38 éves korában húnyt el. Mayapurban a GBC gyűlésen róla beszéltünk. Ahogy Haridasa Thakura Mahaprabhu előtt akarta elhagyni ezt a világot, úgy Janananda, az önzetlen szolgálat és áldozathozás mestere is Srila Prabhupada előtt akart eltávozni innen.
Kesava Bharati Maharaja elmesélte, hogy a San Franciscoi Rathayatra intenzív előkészülete során észrevette, hogy Jayananda szakadatlan herkulesi maratonja közben magányos pillanatokban közel állt az összeomláshoz. Amikor Kesava Bharati Maharaja, akkor még brahmacari, szeretetteljesen, bár határozottan kérdőre vonta, mi folyik itt, Jayananda azt válaszolta, hogy először is Maharajanak meg kell esküdnie, hogy senkinek sem árulja el, csak Rathayatra után. Miután Kesava Bharati Maharaja ebbe beleegyezett, Janananda elmondta, hogy halálos betegségének rohamait vette észre. Ahogy észrevette istentestvére döbbenetét, figyelmeztette: – Ne feledd, megígérted, hogy egy szót sem szólsz, amíg véget nem ér a Rathayatra.
Bhagavatam leckén Hari Vilasa Prabhu elmesélte, hogy Jananada 70 ezer dollárt örökölt élete utolsó hónapjaiban, s azonnal Srila Prabhupadanak adományozta az összeget. Prabhupada visszaküldte a csekket, s azt az utasítást adta Jayanandának, hogy a pénzt orvosi kezelésre költse. Jayananda a csekket ismét eljuttatta Prabhupadahoz, s azt írta, hogy a teste úgy is a végét járja, jobb, ha Prabhupada a pénzt inkább könyvnyomtatásra költi.

Dévamrita Szvámi, 2011. február 27., 8:48

Írj kommentet